Több mint négyszáz nevezés érkezett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra
Dátum: 2022. január 15., szombat, 19:04

Több mint négyszáz alkotást neveztek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító idei szegedi nemzetközi filmfesztiválra, melyet májusban rendeznek meg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A verseny ötlete 2016-ban, a szegedi születésű Zsigmond Vilmos halálának évében merült föl, az első fesztivált 2017-ben szervezték meg. A rendezvény évről évre ráirányítja a figyelmet a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére, egyúttal lehetőséget teremt a fiatal filmesek bemutatkozására.

A közlemény szerint immár hatodik alkalommal megszervezett seregszemlére a világ minden tájáról, Ecuadortól Indiáig, Finnországtól Ausztráliáig neveztek filmeket, összesen 419-et. Az idén - az alkotók kifejezett kérésére - újra versenybe szállhattak a dokumentumfilmek is, így összesen négy kategóriában várták a mozgóképeket a szervezők: nagyjátékfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm és kísérleti film.

A 47 nagyjátékfilm között több premier előtti vagy a közelmúltban a mozikban futott alkotás is van: így a Grosan Cristina rendezte A legjobb dolgokon bőgni kell (operatőr: Győri Márk), Tiszeker Dániel rendezése, a Nagykarácsony (operatőr: Pataki Ádám), Enyedi Ildikó filmje, A feleségem története (operatőr: Rév Marcell), Kis Hajni Külön falka című munkája (operatőr: Nyoszoli Ákos), a cannes-i győztes francia-belga thriller, a Titán, az orosz DAU.Natasha és a lengyel Sweat.

A 97 nevezett dokumentumfilm között sok, fesztiválokat megjárt, díjazott magyar és külföldi alkotás szerepel, így a Fahidi Éváról készült A létezés eufóriája, Visky Ábel filmje, a Mesék a zárkából vagy Török Zoltán nagy sikerű természetfilmje, a Vadlovak - Hortobágyi mese.

A nevezett kisjáték- és kísérleti filmek között van a tavaly a fesztiválon díjazott Bántó Csaba operatőr fotografálta Lázadás című 9 perces alkotás (rendezte: Erkel Bálint), a 2019-es Zsigmond Vilmos-díjas Dobos Tamás Az ezredes a vörös nőért sír című munkája (rendezte: Nagy V. Gergő) vagy Reisz Gábor és Szimler Bálint kisfilmje.

A versenyprogramot a - Buk Miklós, Ferenczi Gábor, Lovasi Zoltán, Pavlovszki Natasa, Török Ferenc és Zurbó Dorottya alkotta - válogató zsűri állítja össze. A fesztivált a tervek szerint május 24. és 28. között rendezik Szegeden, a Belvárosi Moziban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ