Huszonhárom film az idei Frankofón Filmnapokon
Dátum: 2022. március 11., péntek, 7:03

Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm: összesen 23 alkotás lesz látható március 17. és 27. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, Toldi moziban, Art+ Cinemában és a Francia Intézetben a 12. Frankofón filmnapok programjában.

A filmnapokat hagyományosan a Frankofón Fesztivál keretében rendezi meg a budapesti Francia Intézet számos partner, többek között kilenc ország nagykövetsége részvételével - mondta el a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete.

Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora emlékeztetett arra, hogy a tárcánál Magyar Levente miniszterhelyettes személyében külön miniszteri biztos felelős a frankofón ügyekért; az ő elődje pedig Novák Katalin köztársasági elnökjelölt volt.

A KKM az anyagi támogatás mellett idén is egy francia felirattal vetített magyar filmmel, az 1945-tel járul hozzá a filmnapokhoz - közölte.

Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója hozzátette: a programban számos fesztiválgyőztes filmet vetítenek - többet premier előtt -, olyan sztárok szereplésével, mint Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Xavier Dolan, Béatrice Dalle és a nemrég elhunyt Gaspard Hulliel.

A 23 frankofón - francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és tunéziai - film mindegyikét magyar felirattal láthatja a közönség.

Paul Verhoven Benedetta című történelmi filmje a 17. századi Toscanában játszódik egy pestisjárvány idején, Jacques Audiard Les Olympiades (Ahol a nap felkel Párizsban) című romantikus mozija négy önmagát kereső fiatal szerelmi körtáncát mutatja be, Francois Ozon Tout s est bien passé (Minden rendben ment) című drámájában pedig a Sophie Marceau által megszemélyesített Emmanuelle idős és beteg édesapjának segít méltón lezárni az életét - emelt ki néhány alkotást.

Március 18-án Horror Filmmaratont tartanak, másnap a Laurent Garnier: off the record című film vetítése után pedig electro party lesz a Toldi moziban.

Pierre Pedico hangsúlyozta, hogy a Frankofón Fesztivál számos egyéb műfajban is kínál programokat. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar például a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban mutatja be a Zeneakadémián Jean-Marie Leclair Szkülla és Glaukosz című barokk operáját, a Trafóban Catherine Gaudet A csodálatos elhalványulása című kortárs táncelőadása lesz látható, míg a Francia Intézet Médiatárában könyvbemutatót tartanak március 23-án.

Siegfried Peinen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete Bruno Coppens belga humorista Loverbooké című stand upját emelte ki, amelyet közönségtalálkozó is követ majd, a filmnapok programjából pedig a Les Intraquilles (Nyughatatlanok) című belga filmdrámát, amely egy zaklatott lelkületű festő életébe nyújt bepillantást.

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete Lily Gasc szerdai (Francia Intézet) és csütörtöki (A38 Hajó) koncertjeire, valamint a Madeleine Collins című, hitchcock-i hangulatú, svájci thrillerre hívta fel a figyelmet.

A Frankofón Fesztivál és Filmnapok teljes programja a https://www.franciaintezet.hu honlapon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ