Mi, magyarok címmel indul vetítéssorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Dátum: 2022. március 25., péntek, 7:26

Mi, magyarok címmel indul programsorozat a Magyarság Háza Filmklub Extra keretében; a tavaszi vetítéseket március 31-től június 2-ig hetente egy alkalommal tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Mi, magyarok című sorozatban 17 országban 53 film készült, a tavaszi vetítések alkalmával tíz filmet mutatnak be a közönségnek.

A Magyarság Háza 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából kezdett bele annak a különleges portrésorozatnak a megvalósításába, amelynek eredményeként ötvenhárom, csaknem egész estés film készült el, szerte a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar emberekről, közösségekről, külhoni alkotók közreműködésével - áll a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, egy éven keresztül, összesen tizenhét országban dolgoztak a kamerák, az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna volt a forgatások helyszíne.

Az alkotások főszereplői között megtalálható rockzenekar, orvos, színész, apáca, lángossütő, mezőgazdász, házmester, kályhaépítő, cipész, tanár, dúla, dzsessz- és népzenész, autószerelő, csokigyáros, slammer, pszichológus, festő- és szobrászművész, hegylakó, szociális munkás, cserkészparancsnok, szépségkirálynő, író, néptáncoktató, borász, fizikus, postás, bébiszitter, gátőr, pap, nyelvépítész, kocsma, falu, motoros egyesület, kézilabda- és focicsapat is. A filmek így, együtt, egyfajta keresztmetszetét adják a világban élő magyarságnak, pillanatképet nyújtanak arról, milyen sokfélék is vagyunk mi, magyarok - írják a közleményben.

A Mi, magyarok-sorozat filmjeit március 31-étől Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatja először közönség. Hetente egy filmet vetítenek egyetlen alkalommal, a főszereplők, illetve az alkotók személyes részvételével.

Az első vetítésen március 31-én Törpének lenni, egy óriásoknak szánt világban címmel látható portréfilm, amelynek főszereplője Nyikó Anetta erdélyi mozgássérült informatikus és slammer.

Mint a szervezők kiemelik, a vetítéseken a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció javasolt. A sorozatról bővebb információ a http://urania-nf.hu/esemenyek/2056/2022/03/31/mi-magyarok-portrefilmsorozat-magyarsag-haza-filmklub-extra- címen érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ