Magyar filmnapok kezdődtek Londonban
Dátum: 2022. március 27., vasárnap, 8:41

Londoni Magyar Filmnapok címmel kezdődött háromnapos bemutatósorozat péntek este a brit fővárosban.

A rendezvényen három magyar film szerepel, mindegyik angol felirattal. Most első ízben nézhetnek meg az érdeklődők magyar filmeket magyarul, ingyen egy londoni moziban. Az esemény támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Angliai Magyarok Országos Szövetsége.

A nyitóünnepség péntek este volt az egyik legnagyobb londoni premiermoziban, a Leicester Square-en működő, kilenc vetítőtermes Vue filmszínházban, ahol a Budapest Noir című filmet mutatták be.

Szombaton a Spirál, vasárnap az Apró mesék című film lesz műsoron.

A vetítéseket előzetes regisztráció mellett ingyenesen lehet látogatni.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a péntek esti megnyitón hangsúlyozta: a mai modern filmipar nem születhetett volna meg a magyar leleményesség és szakértelem nélkül.

A múlt században az amerikai filmipar olyan magyar embereknek köszönhette a felvirágzását, akik korszakalkotók voltak a maguk idejében. Munkásságuk hatása megkerülhetetlen még ma is, életművüket a filmművészeti szakok tananyagként oktatják - mondta a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a Zemplén megyei születésű Zukor Adolf, "aki néhány dollárral érkezett Amerikába", letette az amerikai játékfilmkészítés alapköveit.

Hozzátette: büszkeségre ad okot, hogy a világ egyre több tájáról választják forgatási helyszínként Magyarországot természeti adottságai és építészeti különlegességei miatt.

A vetítéssorozat előtt a londoni magyar nagykövetségen díszvacsorán látták vendégül azoknak az Egyesült Királyságban is jelenlévő filmgyártó cégeknek a képviselőit, amelyek magyarországi helyszíneket és szolgáltatásokat vehetnek igénybe jövőbeni produkcióikhoz. Köztük volt a Netflix, a BBC Films, az Amazon, a Disney és a Lionsgate.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ