Lux filmnapok az Urániában
Dátum: 2022. április 29., péntek, 13:56

Lux filmnapokat tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol május 11-től 13-ig az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmes díjára, a Lux közönségdíjra jelölt filmeket vetítik.

A szervezők közleménye szerint a Lux közönségdíj, amelyet 2020-ban vezettek be az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben, két korábbi elismerés ötvözete: a Lux filmdíjé, amelyet az EP 2007-ben alapított a kultúra és a sokszínűség iránti elkötelezettség szimbólumaként, valamint a People s Choice Awardé, az Európai Filmakadémia közönségdíjáé.

Mint írták, az eredeti Lux filmdíj hagyományaihoz híven az új elismerés, és a hozzá kapcsolódó vetítéssorozat is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyeket összeköt az európai identitás kérdésköre és aktuális, az európai embereket érintő társadalmi jelenségek ábrázolása.

A filmszakmai zsűri által kiválasztott három alkotást a tavaszi hónapokban az EU 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva nézhetik meg az érdeklődők. Az európai mozinézők voksolhatnak kedvenc filmjükre a május 25-ig elérhető online közönségszavazáson. A győztes alkotást - amelyről fele-fele arányban határoznak a közönségvoksok és az EP képviselőinek szavazatai - június 8-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

Idén három film versenyez a díjért, olyan fajsúlyos és aktuális témákat feldolgozva, mint a háborús konfliktusok tragikus következményei, a homoszexualitás üldözése a 20. században és az Európán kívülről, élhetetlenné vált vidékekről érkező menekültek traumái.

A Lux filmnapokat május 11-én este Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című háborús drámája nyitja az Urániában. Az Arany Medve-díjas bosnyák rendező alkotása az 1995-ös srebrenicai mészárlás témáját dolgozza fel. A megrázó és feszült dráma főhőse, Aida az ENSZ tolmácsaként dolgozik a szervezet által biztonságos övezetnek nyilvánított, a szerb hadsereg által mégis elfoglalt kisvárosban, ahol bosnyákok tízezrei kerestek menedéket. Kulcsfontosságú információkhoz jut, és mindent megtesz, hogy megmentse férjét és két felnőtt fiát a közelgő tragédiától. A nemzetközi koprodukcióban, kilenc ország részvételével készült alkotás az Európai Filmdíj abszolút győztese volt, a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is elnyerte, emellett a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára is jelölték.

A vetítéssorozat május 12-én az osztrák Sebastian Meise Great Freedom című filmdrámájával folytatódik. A második világháború utáni Németországban játszódó alkotás - amelynek megtekintését csak 18 éven felüli nézőknek ajánlják - egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban akkoriban még bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. Hans életében az egyetlen állandó emberi kapcsolatot rabtársa, a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt, megrögzött homofób Viktor jelenti. Egymástól viszolygásuk az évek során sajátos kötelékké alakul, amelyben felszínre kerülnek rejtett félelmeik és a fájdalom. Az osztrák-német koprodukcióban készült film világpremierje Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban volt, itt a zsűri különdíjával jutalmazták, azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával ismerték el.

A harmadik idei versenyfilmet, a dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee (16) című filmjét május 13-án vetítik. A több mint nyolcvan nemzetközi fesztiváldíjjal elismert dán-francia-svéd-norvég koprodukció a mozitörténet első olyan alkotása, amelyet egyszerre jelöltek Oscar-díjra a legjobb animációs film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. Egy Dániában élő sikeres akadémikus igaz történetét mutatja be, aki a nyolcvanas években gyermekként, családjával menekülni kényszerült a háború sújtotta Afganisztánból. Miközben Amin a jobb élet reményében különböző nyugat-európai országokban próbált letelepedni, kibontakozó szexuális identitását titkolnia kellett családja előtt. Az anonimitás megőrzése érdekében nagyrészt animációs formában készült filmben Amin és a rendező közötti őszinte beszélgetéseken tárul fel a múlttal szembenézés és az önfelfedezés története.

A szervezők minden résztvevőt arra biztatnak, hogy értékeljék a megnézett filmeket a www.luxaward.eu honlapon. A szavazók közül tíz nyertest sorsolnak ki, akik részt vehetnek a június 8-i strasbourgi díjátadón.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ