Június 9. és 12. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált
Dátum: 2022. április 29., péntek, 14:08

Június 9. és 12. között négy nap alatt mintegy száz film, köztük húsz premier várja a Magyar Mozgókép Fesztiválra érkezőket Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban - közölte a rendezvény fesztiváligazgatója pénteken a bakonyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Lukácsy György elmondta: a programok Fazakas Péter A játszma című egészestés nagyjátékfilmjének bemutatójával kezdődnek és egy egészestés dokumentumfilmet, Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotását is premierként tűztek műsorra.

Szintén a fesztiválon mutatják be Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem! című vígjátékát, és itt debütál Pálikás Norbert Katinka című magyar dokumentumfilmje is.

A fesztiváligazgató hozzátette: több kisebb filmes műfajban is tartanak bemutatókat, emellett szakmai programokat is rendeznek, például dokumentumfilmes kerekasztalt.

Krimik filmterveivel is megmérettethetik magukat a készítők, a zsűri által legjobbnak ítélt tervvel pedig a Magyar Nemzeti Filmintézet jóvoltából forgatókönyv-fejlesztésen vehetnek részt az alkotók. Emellett idén is hirdetnek videópályázatot húsz év alatti fiataloknak, melyre tavaly több mint száz alkotás érkezett. Közülük a legjobb harmincat le is vetítik a Magyar Mozgókép Fesztiválon - tette hozzá.

Lukácsy György jelezte: a 120 éve született Jávor Pál emlékére a Toprini nász, míg a száz éve született Pécsi Sándorra emlékezve a Kár a benzinért című filmet is műsorra tűzik.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos miután megemlékezett a magyar film születésnapjáról - 1901. április 30-án mutatták be az Urániában az első magyar filmet, A tánczot - azt mondta: az elmúlt 121 évben jelentős művészeti- és iparággá vált Magyarországon a mozgókép ágazat.

A fesztivál erejének nevezte, hogy kimozdul a mozikból a Balaton-partra, parkokba, amely a nagy Európai filmfesztiválokhoz hasonló különleges hangulatot ad a rendezvénynek.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa kiemelte: a térség már harmadik éve ad otthont a filmművészet és a filmipar seregszemléjének, találkozóhelyének. A kezdeti Filmpiknik mára mozgókép fesztivállá nőtte ki magát, június a mozgókép ünnepe lesz a térségben - fogalmazott.

A négynapos rendezvénynek Veszprémben a Hangvilla, az Óváros téri fröccsterasz, az Agóra, az Expresszó, valamint új helyszínként a Historia Kert és a Latinovits-Bujtor Játékszín, Balatonfüreden a Tagore sétány és a Balaton Mozi, Balatonalmádiban a Wesselényi strand ad otthont.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell."
Wittgenstein
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ