Átadták a Kovács László-Zsigmond Vilmos operatőr díjakat
Dátum: 2022. május 1., vasárnap, 9:26

A magyar film napjának előestéjén ötödik alkalommal adták át a Kovács László-Zsigmond Vilmos operatőr díjakat pénteken, a Pesti Vigadóban.

A hagyományos kategóriák mellett különböző elismerésekkel jutalmazták a magyar operatőrök közösségének kiemelt tagjait, illetve átadták a Zsigmond Vilmos által alapított Panavision különdíjat is - olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a diákfilm kategória győztesének 2005 óta adják át a Sparks Kft. Panavision különdíját, amelyet Zsigmond Vilmos alapított. Az 50 ezer amerikai dollár értékű Panavision filmes kameracsomagot az idén Hámory Csaba érdemelte ki. Az operatőr szakos hallgató Derzsi Mátyás Az út végén című filmjében nyújtott teljesítményéért nyerte el a fődíjat, emellett egy 2,5 millió forint értékű utómunka különdíjat is átvehetett az NFI Filmlabortól.

Tévéfilm kategóriában Balázs István Balázs nyert a Pacsirta című film fényképezéséért, míg kisjátékfilm kategóriában Juhász Viktort, a Magunk maradtunk című film operatőrét találta legjobbnak a zsűri. A játékfilm kategóriában Pataki Ádám, a Nagykarácsony című alkotás operatőre kapta meg a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjat.

A dokumentumfilm kategória fődíját Szalai Márk A koronatanú című film operatőre nyerte el, míg a természetfilm kategóriában Fehér Zoltánt, a Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében rendező-operatőrét választották a legjobbnak.

Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjjal tisztelegtek a szervezők Gurbán Miklós és Szabados Tamás munkássága előtt.

Simon József fővilágosítót Bojkovszky Béla-díjban részesítették. Az elismerés a 20. századi magyar filmgyártás kiemelkedő fénymesterének állít emléket, Bojkovszky Béla nevéhez több mint száz film kötődik, emellett több generáción át oktatta a magyar filmeseket.

Marafkó Bálint fővilágosító és Schwindl Endre operatőr munkásságát HSC gyűrűkkel ismerték el a szervezők, hiszen a szakemberek az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felkészült utánpótlása legyen a filmes szakmának.

Szakmai nagydíjban részesült az ARRI Rental. A német vállalkozás százéves tudását több mint egy évtizede tudja kamatoztatni a magyar filmgyártás és filmoktatás területein, amelyeknek kiemelkedő támogatást is nyújtanak. A díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és Koltai Lajos, a nemzet művésze adta át a német cégnek. A rendezvény résztvevői ízelítőt is kaphattak az ARRI új eszközparkjának kínálatából.

Romwalter Béla "Richy" és Romwalter Judit a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny alapítói Novák Emillel, a HSC Stábiskola igazgatójával a 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált 2018-ban nevezték át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Buddha azt mondja: „ Ne hízelegj a jótevődnek!" Mondjuk ezt el egy keresztény templomban - s rögtön megtisztítja a levegőt minden kereszténiségtől."
Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ