Mozgókép fesztivál - Átadták a Magyar Filmakadémia életműdíjait
Dátum: 2022. június 14., kedd, 13:07

Átadták a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a balatonfüredi Kisfaludy galériában tartott szombati gálaesten.

Az elismerések átadása előtt mondott köszöntőjében Káel Csaba filmügyi kormánybiztos úgy fogalmazott: a 121 éves magyar film történetének jó pár mérföldköve ül a Kisfaludy galériában. Ők olyan dolgokat hagytak az utókorra a mozgókép csodáján keresztül, amelyben mindenkinek részesülni kell - emelte ki.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere nagy dolognak nevezte, hogy már második alkalommal adhat a tóparti város otthont a Magyar Mozgókép Fesztivál programjainak. Rengeteg filmnek volt kulisszája a Balaton és Balatonfüred, de ilyen intenzíven és magas színvonalon még nem jelent meg a filmművészet a város életében - jelezte.

A köszöntőket követően átadták a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjait, amelyet András Ferenc Kossuth-díjas rendező, Huszti Péter színművész, Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Udvaros Dorottya színésznő vehetett át a színpadon, a nemrég elhunyt operatőr, Hildebrand István munkásságát pedig posztumusz életműdíjjal ismerték el.

A Magyar Mozgókép Fesztiválnak csütörtöktől vasárnapig Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad helyet, ahol kilenc helyszínen mintegy száz magyar filmet láthat a közönség.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ