Szürreális történetet mesél el első mozifilmjében Szeleczki Rozália
Dátum: 2022. július 5., kedd, 10:22

Szürreális történetet mesél el első mozifilmjében, a Cicaverzumban Szeleczki Rozália rendező, aki még kamaszkorában találta ki, hogy filmrendező lesz, és rajongott az olasz és francia új hullámos filmekért, Fellini és Godard alkotásaiért.

"Kamaszkorom óta mindig az a cél lebegett a szemem előtt, hogy filmrendező legyek, viszonylag idősen, 27-28 évesen kerültem be az egyetemre, de utólag nem bánom, mert annyi idősen sokkal tudatosabb voltam mint előtte" - idézte fel az MTI-nek a rendező, aki rögtön az érettségi után is próbálkozott ugyan a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, de akkor a sikertelen felvételi után végül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadizájn szakán szerzett diplomát.

"Akkoriban keresgéltem még a helyem, ugyan több kiállításon szerepeltem, de azok a munkáim is inkább már a mozgóképekről szóltak" - hangsúlyozta, hozzátéve: pár évig Hollandiában tanult és dolgozott, videó- és grafikai anyagokat készített a Space alternatív holland-magyar színháznak. Majd visszatért Magyarországra, mert rájött, hogy a narratív történetmesélést az anyanyelvén tudja a legjobban művelni.

Készített dokumentumfilmet roma fiúról, punkzenész és kislánya kapcsolatáról, de Arany János egyik balladáját is feldolgozta. Témáit legtöbbször hétköznapi események inspirálják, történeteihez sok szálon kötődik, ugyanakkor mindig keres valami olyan formát, amely kicsit elemel a valóságtól. Szerinte sokkal jobban lehet lefesteni a valóságot, ha egy kicsit el van csavarva, ehhez elengedhetetlen a humor, amely nélkülözhetetlen számára.

Felidézte, hogy már korábban is jelentkezett a Nemzeti Filmintézet (NFI) pályakezdő filmeseket támogató Inkubátor Programjába, és habár filmterve a legjobb tíz közé került, gyártási támogatást végül nem nyert. Most készülő, Cicaverzum című filmje viszont megkapta a támogatást. Az NFI-nek köszönhetően fejlesztették a forgatókönyvet, amelyet Kemény Zsófival közösen írtak.

A filmben Fáninak, egy harmincas lánynak, aki már rég lemondott arról, hogy szerelmes legyen, egy napon egy fekete macska kezd el udvarolni. Fáni hiába sikeres építész, szíve mélyén mégis megmaradt kislánynak, ezért bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja.

"Az ötlet onnan jött, hogy egy barátom, akinek van egy macskája, egyszer elsütötte azt a poént, hogy ameddig ő lemegy a boltba, addig a macskája elkezd nekem udvarolni. Közben nagyon viccesen utánozta a hangját, hogy miket fog nekem mondani a macska" - magyarázta, majd kiemelte, hogy egy olyan szerelmi háromszög történetét képzelte el, amelyben a macska udvarol a nőnek a férfi helyett, amikor az nincs ott.

A Cicaverzum kicsit elemelt abszurd világban játszódik, ugyanakkor realisztikus keretek között - tette hozzá.

Mint mondta, a film forgatása nagy vállalás volt, főleg a macska miatt, a vele való munka jócskán lassította a folyamatokat. Három macskával dolgoztak együtt, attól függően, hogy éppen milyen jelenetet forgattak: mindegyiknek más volt a habitusa, az egyik nyugodt volt, a másik játékosabb.

Beszélt arról is, hogy alapos munka előzte meg a forgatást. M. Deák Kristóf operatőrrel előre felsnittelték a jeleneteket, nagy részét a filmnek végigfotózták a helyszíneken. "Kristóf ráérzett arra a víziómra, hogy a humort a vizualitásban is szeretném megjeleníteni" - emelte ki.

Már a forgatás alatt fűzte össze a jelenteket Érdi Zsófia vágó, ami nagyon hasznos volt, így mindig lehetett látni a tanulságokat, vagy hogy mit érdemes változtatni - jegyezte meg a rendező, aki szerint az utómunka bő fél évet vesz igénybe. Sok trükköt alkalmaznak, de hangsúlyos szerepet játszik a zene is, amely Czitrom Ádámhoz kötődik.

A Cicaverzum főszerepét Törőcsik Franciska alakítja, aki korábban epizódszereplőként tűnt fel Szeleczki Rozália Mióta velem jár című rövidfilmjében, az Arany János balladáját feldolgozó Rozgonyiékban pedig a főszereplőt alakította. Mint a rendező megjegyezte, azóta tervezi, hogy újra Törőcsik Franciskával forgat, Fáni karakterét a kezdetektől fogva rá igazították Kemény Zsófival.

Fáni élete egyik nagy traumája, hogy elveszítette az apját, ezért nehezen tud kapcsolódni a férfiakhoz, legalábbis nem találja az igaz szerelmet - jellemezte karakterét Törőcsik Franciska. "Talán attól, hogy nincs tétje, mint egy igazi kapcsolatnak, a macskával való viszonyába sokkal jobban bele tud feledkezni. Szerintem a macska valóban beszél, nem az a koncepció, hogy Fáni megőrült, de majd mindenkinek mást fog ez jelenteni" - magyarázta.

Kiemelte, hogy a kreatív folyamatokba is bevonták őt, a szereplőválogatásnál is kikérték a véleményét, ezért az átlagnál jobban bele tudta vetni magát a szerepbe, sokkal inkább a gyermekének érzi a filmet.

A macska gazdáját Polgár Csaba játssza, a macska Patkós Márton hangján szólal meg. A Cicaverzum producere Iványi Petra (FOMO, Látom, amit látsz), a mellékszerepekben többek között Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Martin Márta, Tordai Teri, Blahó Gergő és Kiss Tibi zenész is feltűnik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ