Eurimages támogatás a Forrás című filmnek
Dátum: 2022. július 11., hétfő, 16:31

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 260 ezer euró támogatást szavazott meg a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című, 1980-as években játszódó mozifilm gyártására.

Az Eurimages júniusi döntésén 24 koprodukciónak szavazott meg támogatást, köztük a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Forrás című filmdráma gyártására - olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Forrás története a 80-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei a helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő. A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, mely által ők maguk is elkezdenek megváltozni.

A Forrás Ivan Ostrochovsky forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza és a Szolgák, amelyeket a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűztek műsorra.

A Proton Cinema koprodukciójában készülő film főszerepét Anna Geislerová cseh filmszínész játssza, és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap benne Farkas Franciskával és Melkvi Beával együtt.

A magyarországi forgatás a tervek szerint 2022 őszén lesz hazai szakemberek részvételével. A film látványtervezője Lódi Csaba lesz, aki a Dűne és a Fehér éjszakák című produkciókban is megmutatta már tehetségét. A forgatást követően a Forrás zenefelvétele is Magyarországon lesz. A Forrás magyar koproducere Berkes Júlia.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatásával készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében a Műanyag égbolt című, nagyszabású magyar-szlovák animáció, a cseh-szlovák-magyar családi mesefilm a Tomi, Polli és a ház szelleme, valamint Grosan Cristina rendezésében, Kerekes Vica szereplésével a Hétköznapi kudarcok című cseh-magyar-olasz pszichodráma - áll a közleményben.

Az Eurimages júniusi döntéséről bővebb információ a https://rm.coe.int/05-2022-166th-eurimages-meeting-decisions-en/1680a70970 linken érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ