Bujtor Filmfesztivál - 104 film a versenyprogramban
Dátum: 2022. július 20., szerda, 8:57

A nevezett 147 alkotás közül 104 film került a 13. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába. A közönség nyolcvan filmet nézhet meg augusztus 18-tól 21-ig Balatonszemesen, ahol az alkotókkal is találkozni lehet.

Idén is vetítenek Bujtor István-filmeket, emellett lesznek koncertek, retro utcabál, veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló, Bujtor makettkiállítás, valamint családi és gyerekprogramok - közölte a Latinovits Emlékmű Alapítvány kedden az MTI-vel.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között negyven játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, négy animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa színművész, Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A játékfilmek közül bekerült a hivatalos versenyprogramba a Herendi Gábor által rendezett Toxikoma; a Korai menyegző, amely Olt Tamás és Vékes Csaba alkotása; Pinczés Dávid Imposztor című filmje Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel; Krista Noémi Négy fal című műve; a mások mellett Cserhalmi György főszereplésével készült Akarsz-e játszani, amelyet Venczel Zsolt rendezett; Papp Máté Takarás című fikciós alkotása; Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmje Láng Annamáriával, Znamenák Istvánnal, Trill Zsolttal és Péterfy Borival; a Koltai Róbert főszereplésével, Berkes Bence rendezésében készült Elvtársak című játékfilm és Daragó Laura Rianás című műve is. A vetítések közben pódiumbeszélgetés zajlanak az alkotókkal.

A dokumentumfilmek között vetítik Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készített, Bereményi kalapja című munkáját; Menekülők - Hosszú út a túlélésért címmel Hadas Krisztina dokumentumriportját az ukrajnai menekültekről; Berecz Péter Isten hozott Manchesterben! című, Jihyun Parkot bemutató filmjét, aki szüleit és testvérét hátrahagyva szökött meg kétszer is a világ legelzártabb országából, Észak-Koreából. Látható lesz a Németh Hajnal Aurora iparművészt bemutató Újraálmodó, amely Fontányi Fruzsina portréfilmje; Halász László Ezt levezekelni nem lehet című doksija, amely egy egykori gyilkos jelenlegi életéről szól és M. Nagy Richárd Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmje is.

A versfilmek között tekinthető meg mások mellett Pilinszky János Egy szenvedély margójára című versének feldolgozása Tóth Karolina rendezésében; az animációs filmek között szerepel a Balczó, B. Nagy Ervin alkotása; Katona Zsuzsa filmje, a Ninive Babits Mihály Jónás könyve című művének a mai világ szörnyűségeire reflektáló kísérleti rövidfilmes feldolgozása; és versenyben van az Eleven Költők Társasága Szálinger Balázs két verséből készített zenés klipje, a Családregény is Gréger Zsolt és Keleti András rendezésében.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át. A zsűri külön is díjazhatja a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést.

A Bujtor-filmek (Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül, A három testőr Afrikában) előtt szintén lesznek beszélgetések Bujtor István alkotótársaival és a Bujtor családdal. A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek jelenetei makettek formájában láthatók, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel.

A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ