Magyar vonatkozású fókusz és szakmai sikerek Bolognában
Dátum: 2022. július 26., kedd, 8:53

Nagy sikerrel mutatták be a magyar szakemberek az Alapfilmek és a Klassz elnevezésű oktatási és ifjúsági programot a restaurált filmek legfontosabb fesztiváljainak egyikén, Bolognában - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Az NFI idén is részt vett a bolognai Il Cinema Ritrovato fesztiválon, amelynek szervezője a Cineteca di Bologna, a bolognai filmarchívum.

A fesztivál külön szekciót szentelt a magyar származású világsztár, Peter Lorre (Löwenstein László) életművének, akinek filmjeivel - köztük az M, egy város keresi a gyilkost és a Casablanca című alkotással - szeptemberben a Budapesti Klasszikus Film Maraton nézői is találkozhatnak.

Az 1930-as évek német zenés komédiáiból összeállított válogatás olyan magyar származású alkotókat - Kathe von Nagy, Verebes Ernő és Szőke Szakáll - is bemutatott, akik egykor a berlini filmes élet meghatározó alakjai voltak.

A filmklasszikusokat bemutató esemény fő attrakciója a Piazza Maggiorén felállított óriásvászon, amelyen minden este 8 ezer néző láthatja a világ legjobb filmjeit.

A több száz filmet bemutató, 38 éve működő óriásfesztivál a filmek mellett nagyszabású szakmai fórumnak is helyet ad, amelyen Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója és Bódizs Tamás az NFI Filmlabor új, megbízott igazgatója is részt vett.

A workshopokon olyan szakmai kérdésekről esett szó, mint a filmalkotások megőrzése digitális, illetve analóg módszerekkel, a tudásátadás és az európai nemzeti filmkincsek közös bemutatása. Szó volt a mozi jövőjéről a streaming szolgáltatók terjedése mellett, a film mint művészeti ág szerepéről az oktatásban, továbbá a környezetbarát és környezettudatos technológiák alkalmazásáról a filmlaborok életében.

Közölték: az Európai Filmarchívumok Szövetsége éves közgyűlésén a szervezet végrehajtó bizottságába választotta Ráduly Györgyöt, aki az archívumok európai csúcsszervezetének vezetőségi tagjaként képviseli a magyar és az európai filmörökség ügyét.

Erdős Emese, az NFI Filmarchívum oktatási referense az Europa Cinemas Bologna Lab workshopján és az ACE tagok oktatási képviselőinek találkozóján mutatta be a nemzetközi szakmabelieknek az NFI Alapfilmek és Klassz oktatási és ifjúsági programját.

Az Alapfilmekről szóló video a https://youtu.be/XqvOHglfPQA linken érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál."
Abraham A Santa Clara
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ