Két elismerést is nyert a Kilakoltatás című film a szicíliai KinEst Fest filmfesztiválon
Dátum: 2022. agusztus 3., szerda, 8:57

A Kilakoltatás című dramedy a zsűri különdíját és a közönségszavazás második helyezését is kiérdemelte a hétvégén a szicíliai Cataniában a KinEst Festen, amelynek Fazekas Máté Bence alkotása volt a nyitófilmje - olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije a döntését azzal indokolta, hogy "a Kilakoltatás-ban, amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező jegyzi, a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A kiszámíthatatlan fordulatokkal és szórakoztató karakterekkel teli történetet a kezdő végrehajtó szerepében kitűnő Orosz Ákos, valamint a film könnyed, maró, olykor groteszkbe hajló humora teszi elevenné."

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készült, szatirikus hangvételű filmalkotást a magyar kritikusok a 2021-es év egyik legjobb filmjének tartották, áprilisban pedig a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el Portugáliában a Fantasporto fesztiválon.

A közlemény felidézi, hogy a megtörtént események által ihletett film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve.

Az elsőfilmes rendező, Fazekas Máté Bence a tragikus helyzetet úgy képes humorosan tálalni, hogy közben nem válik ízléstelenné, mindeközben pedig megmutatja az embert az adós és a végrehajtó mögött.

Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével készült Kilakoltatás az FP Films és a Filmfabriq koprodukciójában készült. A film producere Fülöp Péter és Osváth Gábor, az operatőr Tóth Evelin Judit volt.

A Kilakoltatás című film megtekinthető a www.filmio.hu weboldalon is - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ