Jancsó Miklós retrospektív vetítéssorozat szeptember elején a Cinema MOM-ban
Dátum: 2022. agusztus 31., szerda, 7:47

Jancsó Miklós filmrendező munkássága előtt tiszteleg a Cinema MOM retrospektív vetítéssorozata, amelyben hét filmet láthat a közönség szeptember 1. és 7. között Budapesten.

A sorozat a Görbe János és Latinovits Zoltán főszereplésével készült Szegénylegények (1966) vetítésével veszi kezdetét szeptember 1-jén - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Mint írják, a 87 perces dráma Jancsó későbbi védjegyei, a hosszú beállítások és az Alföld ábrázolása miatt filmtörténeti jelentőségű.

Szeptember 2-án tűzik műsorra a Szerelmem, Elektrát (1974) Gyurkó László színdarabjának adaptációját. A Törőcsik Mari, Cserhalmi György és Madaras József neveivel fémjelzett film 1975-ben a New York-i fesztivált is megjárta. Az ókori görög drámák hangulatát idéző 70 perces alkotás a korhoz képest modern köntösbe ültette mondanivalóját. A darab feldolgozását 12 egysnittes beállítással vitte vászonra a rendező.

Szeptember 3-án a Fényes szeleket (1969) láthatja a közönség Drahota Andrea, Kovács Kati és Balázsovits Lajos főszereplésével. A film a II. világháború utáni időszakba kalauzolja a nézőket. A cím a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének egyik indulójából lett kiragadva. Jancsó és írótársa, Hernádi Gyula saját élményeiket is feldolgozták a filmben, mint a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének (NÉKOSZ) egykori tagjai.

Az 1971-ben készült Égi bárányt szeptember 4-én láthatják a nézők. Főszereplőjét Madaras József kelti életre, de feltűnik benne Bujtor István is. A történet 1919 nyarán a Tanácsköztársaság bukásakor játszódik és kegyetlen hatalmi harcokat mutat be.

Szeptember 5-én a szovjet-magyar koprodukciós Csillagosok, katonákat (1967) vetítik Kozák András és Juhász Jácint főszereplésével. A 90 perces, az Egyesült Államokba is eljutó alkotás ugyancsak 1919 nyarán játszódik az orosz polgárháborúban, de Jancsóhoz illően alföldi környezetben.

Szeptember 6-án az Arany Pálmára jelölt, egy aratósztrájk közbeni harcot bemutató Még kér a nép (1972) című film kerül vászonra. A filmben Madaras József és Orbán Tibor mellett a nemrég elhunyt Haumann Péter és Koltai János is szerepel. Jancsó ezért a filmért Cannes-ban megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

A vetítéssorozat a Sirokkó (1969) című filmmel zárul. A koprodukció hazai főszereplői Bujtor István és Madaras József. A történet 1930-ban a horvát-szerb konfliktus közepén játszódik, amikor egy nemzeti hőst kell Magyarországra szöktetni egy politikai merénylet után.

Jancsó Miklós 2014 januárjában, 92 évesen hunyt el, a kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró tavaly szeptemberben lett volna 100 éves - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ