Velencei Filmfesztivál - Szerdán nyitja meg kapuit az idén 90 éves filmmustra
Dátum: 2022. agusztus 31., szerda, 7:49

Az először 1932-ben megrendezett, szerdán 79. alkalommal megnyíló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az idei Oscar-díjszezon annyi nagy reményű filmjét vetítik, mint még soha. A Bardo, a Bones & All, A fiú, a Tár, a The Whale vagy a White Noise is bemutatkozik a közönségnek a világ legrégebbi filmfesztiválján - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A velencei filmmustra az őszi filmes fesztiválszezon, egyúttal az Oscar-díjszezon nyitánya. Az elmúlt évtizedben a tíz legjobb film Oscarjával elismert produkció közül négy alkotás - a Birdman, a Spotlight, A víz érintése és A nomádok földje - pályája a Lidón indult. Az augusztus 31. és szeptember 10. között zajló fesztivál Arany Oroszlán-díjáról döntő nemzetközi zsűrit idén Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznő vezeti.

A filmfesztivált szerdán Noah Baumbach legújabb alkotása, a White Noise című Netflix-produkció nyitja meg. A rendező legutóbb a Házassági történet című szintén a streamingszolgáltató számára készült filmjével aratott sikert Velencében.

A filmmustrán több további Netflix-film is bemutatkozik: köztük Alejandro G. Inárritu Bardo című vígjátéka, Andrew Dominik Blonde című Marilyn Monroe-ról szóló drámája Ana de Armas főszereplésével, valamint Romain Gavras Athena című filmje.

Az Oscar-gyanús versenyfilmek között emlegetik a Tár című életrajzi filmet, amelynek főszereplője az Oscar-díjas Cate Blanchett, Florian Zeller Az apa című filmjének folytatását, A fiút Hugh Jackman főszereplésével, és a filmvászonra visszatérő Brendan Fraserrel forgatott The Whale című filmet is Darren Aronofsky rendezésében. Sokan várják Luca Guadagnino olasz filmrendező Bones & All című filmjét Timothee Chalamettel, Martin McDonagh The Banshees of Inisherin című drámáját Colin Farrell és Brendan Gleeson kettősével, valamint az Oscar-díjas Laura Poitras dokumentumfilmjét, az All the Beauty and the Bloodshedet is.

A filmfesztivál a pandémia miatti két visszafogott év után ismét a legjobb formájában mutatkozik: számos sztár érkezik a premierek vörös szőnyegére. Olivia Wilde Don t Worry Darling című thrillerének főszereplői, Florence Pugh és Harry Styles mellett az idén Arany Oroszlán-életműdíjjal elismert Catherine Deneuve, valamint Hugh Jackman, Tilda Swinton, Penélope Cruz és Timothee Chalamet is ott sétál majd a Palazzo del Cinema előtt a Lidón.

A szervezők ugyanakkor a szolidaritásnak is hangot adnak: egy napot szentelnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt nehéz helyzetbe jutott ukrán filmeseknek, és a világszerte üldözött, bebörtönzött rendezők helyzetére is felhívják majd a figyelmet.

A filmfesztiválon lesz az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült Sorella története című kisfilm világpremierje. A film rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András. A film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol csaknem 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

Emellett Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült, Hétköznapi csalódások című mozifilmjét is meghívták a filmfesztivál Giornate degli Autori programjába.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Istenem, szabadíts meg a barátaimtól! Ellenségeimmel magam is elbánok majd."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ