A Torontói Filmfesztivál több mint 60 világpremierrel várja a közönséget
Dátum: 2022. szeptember 7., szerda, 16:36

A csütörtökön megnyíló 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) csaknem 260 filmmel, köztük több mint 60 világpremierrel várja közönségét.

"A tavalyi évhez képest a filmválaszték megduplázódott, ahogy a közönség várakozása is" - fogalmazott Cameron Bailey fesztiváligazgató. Mint hozzátette: "az alkotók témái között idén az önrendelkezés, az autonómia és a társadalomkritika mellett a kreativitás ereje kerül a középpontba".

A filmfesztivál csütörtökön este Sally El Hosaini The Swimmers (Az úszók) című filmjével kezdődik meg. Az igaz történeten alapuló menekültdráma főhőse a testvérpár Juszra és Sarah Mardini, akik a háború dúlta Szíriából menekülnek, hogy Európában kezdjenek új életet.

A torontói világpremierek között lesz a Causeway című háborús dráma Jennifer Lawrence-szel, a The Woman King című történelmi eposz Viola Davisszel, a The Menu című horrorkomédia Ralph Fiennes-szal és Anya Taylor-Joyjal, valamint Steven Spielberg The Fabelmans című filmje, amelyben a rendező a filmkészítésről mesél egy nagyon személyes történeten keresztül.

A TIFF vörös szőnyegén számos sztár megfordul majd, többek között Michelle Williams, Hugh Jackman, Ewan McGregor, Ethan Hawke, Claire Foy, Daniel Craig, Taylor Swift és Harry Styles is bejelentette részvételét.

A TIFF Cinematheque szekciójában vetítik Tarr Béla Werckmeister harmóniák című 2000-ben készült alkotását is.

A TIFF-en hagyományosan a közönség szavazza meg a nyertes filmet, amelyet szeptember 18-án, a kanadai filmmustra utolsó napján jelentenek be. A fesztivál zárófilmje Mary Harron Dalíland című, Salvador Dalí spanyol festőművészről szóló életrajzi filmje lesz, melynek címszerepét Ben Kingsley játssza.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ