Magyar és román játékfilmeket vetítenek a marosvásárhelyi 30. Alter-Native rövidfilmfesztiválon
Dátum: 2022. szeptember 7., szerda, 16:40

A szinte kilencórás versenyprogram mellett román és magyar játékfilmeket is vetítenek a marosvásárhelyi 30. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon - közölték szerdán a szervezők.

A seregszemle szeptember 28. és október 2. között lesz. Első alkalommal vetítik Erdélyben Fazakas Péter A játszma című filmjét, amely Bergendy Péter A vizsga című 2011-es alkotásának tizenegy évvel később elkészült folytatása. Megnézheti a közönség Pálfi György Mindörökké című filmjét, amely Tar Sándor A mi utcánk kötetének egyik novellája alapján készült. Műsorra tűzték a fesztivál szervezői Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első nagyjátékfilmjét, a Legjobb tudomásom szerint című alkotást is, amelyben a marosvásárhelyi születésű Bodolai Balázs játssza az egyik főszerepet.

Megtalálható a programban Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című munkája. Levetítik a 30. Alter-Native programjában a nagyváradi születésű Demian József Éjjeli őrjárat című magyar-román koprodukcióját, amely egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el.

Megnézhetik a filmkedvelők a Makulátlan (Imaculat) című román filmet. A fesztivál zsűrijének egyik tagja, Monica Stan és George Chiper-Lillemark rendezte alkotás tavaly három kitüntetéssel tért vissza a Velencei Filmfesztiválról. A 30. Alter-Native zsűrije egy másik tagjának, Andrei Hutuleacnak a filmje, a #dogpoopgirl is szerepel a játékfilmes programban, akárcsak Anca Damian animációs musicalje, A sziget (Insula).

Ezek mellett megnézheti a közönség a Melegvizek országa című magyar-szlovák-norvég-német filmet Igor Buharov és Ivan Buharov rendezésében, Kis Hajni Külön falka című filmjét, Szakonyi Noémi Hat hét című alkotását és a Kilakoltatás című Fazekas Máté-filmet. Ugyanakkor Csibi László kolozsvári rendező A szocializmus hátsó bejárata című nemrég elkészült dokumentumfilmje, valamint a Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tv-film, az Iványi Marcell rendezte Örök hűség is szerepel a programban.

A szervezők korábban közölték, hogy az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet fesztivál nagydíjáért. Összesen 841 rövidfilmet neveztek be, ezek közül 42-őt választottak ki, közöttük 19 kisjátékfilmet, 15 animációt, négy dokumentum-, négy kísérleti filmet. A beválogatott filmek 17 országból származnak, a legtöbb közülük - hét-hét - romániai, illetve francia gyártású, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviseli.

Újdonság az idén, hogy külön szekcióként meghirdették a regionális filmek versenyét, amelyre kizárólag erdélyi alkotók nevezhettek be. A Schnedarek Ervin-díjért kilenc rövidfilm versenyez, ebből hat kisjátékfilm, egy animáció, kettő dokumentumfilm. Ezek közül kettő a nagy versenyprogramba is bekerült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ