Magyar és román játékfilmeket vetítenek a marosvásárhelyi 30. Alter-Native rövidfilmfesztiválon
Dátum: 2022. szeptember 7., szerda, 16:40

A szinte kilencórás versenyprogram mellett román és magyar játékfilmeket is vetítenek a marosvásárhelyi 30. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon - közölték szerdán a szervezők.

A seregszemle szeptember 28. és október 2. között lesz. Első alkalommal vetítik Erdélyben Fazakas Péter A játszma című filmjét, amely Bergendy Péter A vizsga című 2011-es alkotásának tizenegy évvel később elkészült folytatása. Megnézheti a közönség Pálfi György Mindörökké című filmjét, amely Tar Sándor A mi utcánk kötetének egyik novellája alapján készült. Műsorra tűzték a fesztivál szervezői Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első nagyjátékfilmjét, a Legjobb tudomásom szerint című alkotást is, amelyben a marosvásárhelyi születésű Bodolai Balázs játssza az egyik főszerepet.

Megtalálható a programban Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című munkája. Levetítik a 30. Alter-Native programjában a nagyváradi születésű Demian József Éjjeli őrjárat című magyar-román koprodukcióját, amely egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el.

Megnézhetik a filmkedvelők a Makulátlan (Imaculat) című román filmet. A fesztivál zsűrijének egyik tagja, Monica Stan és George Chiper-Lillemark rendezte alkotás tavaly három kitüntetéssel tért vissza a Velencei Filmfesztiválról. A 30. Alter-Native zsűrije egy másik tagjának, Andrei Hutuleacnak a filmje, a #dogpoopgirl is szerepel a játékfilmes programban, akárcsak Anca Damian animációs musicalje, A sziget (Insula).

Ezek mellett megnézheti a közönség a Melegvizek országa című magyar-szlovák-norvég-német filmet Igor Buharov és Ivan Buharov rendezésében, Kis Hajni Külön falka című filmjét, Szakonyi Noémi Hat hét című alkotását és a Kilakoltatás című Fazekas Máté-filmet. Ugyanakkor Csibi László kolozsvári rendező A szocializmus hátsó bejárata című nemrég elkészült dokumentumfilmje, valamint a Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tv-film, az Iványi Marcell rendezte Örök hűség is szerepel a programban.

A szervezők korábban közölték, hogy az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet fesztivál nagydíjáért. Összesen 841 rövidfilmet neveztek be, ezek közül 42-őt választottak ki, közöttük 19 kisjátékfilmet, 15 animációt, négy dokumentum-, négy kísérleti filmet. A beválogatott filmek 17 országból származnak, a legtöbb közülük - hét-hét - romániai, illetve francia gyártású, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviseli.

Újdonság az idén, hogy külön szekcióként meghirdették a regionális filmek versenyét, amelyre kizárólag erdélyi alkotók nevezhettek be. A Schnedarek Ervin-díjért kilenc rövidfilm versenyez, ebből hat kisjátékfilm, egy animáció, kettő dokumentumfilm. Ezek közül kettő a nagy versenyprogramba is bekerült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ