Huszonöt napig forog Hevér Dániel első mozifilmje
Dátum: 2022. szeptember 27., kedd, 8:37

Huszonöt napon át tart Hevér Dániel első nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A Valami madarak egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról mesél humorral és szeretettel - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn.

Az NFI közleménye szerint a történet egyik főhőse, Béla azt érzi, a világ összeesküdött ellene, amikor fia idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval, akit verekedés miatt közmunkára ítéltek.

Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla, hogy hazamehessen, be akarja bizonyítani: képes az önálló életre. Hiába van közel hatvan év közöttük, hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

Bélát Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja alakítja. Zoét Kizlinger Lilla formálja meg, aki húszévesen, a 2021-es Berlinálén elnyerte a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmmel a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat.

Az NFI Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és a Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

Hevér Dániel kezdetben olyan - részben a magyarországi stúdiókban forgó - nagy sikerű sorozatokban dolgozott, mint A korona, a Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mesterdiploma megszerzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv-olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét - idézi a közlemény Dreissiger László producert.

Hevér Dániel Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és producerrel együtt több mint négy éve dolgozik a filmen. "Különlegesek számomra a két ember barátságáról szóló történetek, mert igazából azt akarják mondani, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha a megfelelő időben találkozunk a megfelelő emberrel" - vallja a rendező.

Béla és Zoé barátsága tele van kedves és néha keserédes pillanatokkal, amit humorral, iróniával, és optimizmussal szeretnének elmesélni. "Az öregedés sok szempontból tabutéma a társadalmunkban, ezért is érezzük fontosnak hogy őszinte, felemelő módon meséljünk erről, hasonlóan ahhoz, ahogy az Életrevalók mesélt egy másik fontos szociális problémáról" - hangsúlyozza a közleményben Hevér Dániel.

A forgatás október 26-án fejeződik be, fő helyszíne az Erzsébet-tábor kezelésében lévő Csillebérci Ifjúsági Szálló, de havannatelepi és újpalotai lakásokban, valamint működő idősek otthonában is felvesznek jeleneteket. Az utolsó napon pályaudvari és vasúti felvételek mellett a Balaton partján fejezi be a munkát a stáb - teszi hozzá.

A Valami madarak operatőre Nagy Marcell, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kozma Kata.

A Valami madarak filmtervét az alkotók korábban pitchelték a Karlovy Vary filmfesztivál szakmai fórumán, és elnyerték a MIDPOINT Institute legjobb forgatókönyvnek járó fődíját.

A film most a Filmfabriq és a 235 gyártásában, a Sparks koprodukciójában készül és várhatóan 2023-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ