Huszonöt napig forog Hevér Dániel első mozifilmje
Dátum: 2022. szeptember 27., kedd, 8:37

Huszonöt napon át tart Hevér Dániel első nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A Valami madarak egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról mesél humorral és szeretettel - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn.

Az NFI közleménye szerint a történet egyik főhőse, Béla azt érzi, a világ összeesküdött ellene, amikor fia idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval, akit verekedés miatt közmunkára ítéltek.

Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla, hogy hazamehessen, be akarja bizonyítani: képes az önálló életre. Hiába van közel hatvan év közöttük, hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

Bélát Szacsvay László, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja alakítja. Zoét Kizlinger Lilla formálja meg, aki húszévesen, a 2021-es Berlinálén elnyerte a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmmel a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat.

Az NFI Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és a Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

Hevér Dániel kezdetben olyan - részben a magyarországi stúdiókban forgó - nagy sikerű sorozatokban dolgozott, mint A korona, a Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mesterdiploma megszerzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv-olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét - idézi a közlemény Dreissiger László producert.

Hevér Dániel Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és producerrel együtt több mint négy éve dolgozik a filmen. "Különlegesek számomra a két ember barátságáról szóló történetek, mert igazából azt akarják mondani, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha a megfelelő időben találkozunk a megfelelő emberrel" - vallja a rendező.

Béla és Zoé barátsága tele van kedves és néha keserédes pillanatokkal, amit humorral, iróniával, és optimizmussal szeretnének elmesélni. "Az öregedés sok szempontból tabutéma a társadalmunkban, ezért is érezzük fontosnak hogy őszinte, felemelő módon meséljünk erről, hasonlóan ahhoz, ahogy az Életrevalók mesélt egy másik fontos szociális problémáról" - hangsúlyozza a közleményben Hevér Dániel.

A forgatás október 26-án fejeződik be, fő helyszíne az Erzsébet-tábor kezelésében lévő Csillebérci Ifjúsági Szálló, de havannatelepi és újpalotai lakásokban, valamint működő idősek otthonában is felvesznek jeleneteket. Az utolsó napon pályaudvari és vasúti felvételek mellett a Balaton partján fejezi be a munkát a stáb - teszi hozzá.

A Valami madarak operatőre Nagy Marcell, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kozma Kata.

A Valami madarak filmtervét az alkotók korábban pitchelték a Karlovy Vary filmfesztivál szakmai fórumán, és elnyerték a MIDPOINT Institute legjobb forgatókönyvnek járó fődíját.

A film most a Filmfabriq és a 235 gyártásában, a Sparks koprodukciójában készül és várhatóan 2023-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ