Szerdán indul a 10. Primanima Budaörsön
Dátum: 2022. október 5., szerda, 9:20

Szerdán indul és szombatig tart 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon Budaörsön.

A fesztivál vetítéseit a BABtérben, a Jókai Mór Művelődési Házban és a Városi Ifjúsági Központban tartják - tájékoztatták kedden az MTI-t a szervezők.

A Primanima Masters elnevezésű új versenyblokkban tapasztalt alkotóktól lesznek láthatók filmek, köztük az idei Oscar-jelölt Bestia, Hugo Covarrubias filmje, amely egy titkosügynök életét követi nyomon a chilei diktatúra alatt, vagy például az Ari Aster producerségével készült A csontok (Los Huesos), amely a világ első bábanimációját eleveníti fel fiktív elemekkel.

Odaégett hús szimbolikáján keresztül beszél a párkapcsolati abúzusról a szlovén Spela Cadez Steakhouse című filmje, Ducki Tomek Plantariumában pedig az élet állandó körforgása jelenik meg szülő-gyerek kapcsolatán keresztül.

Magyar rendezők közül Bucsi Rékától legújabb kísérleti filmje, az Intermission, Csáki Lászlótól Petri György-vers adaptációja lesz látható Bagatelle címmel, míg Turai Balázs az Amok című filmmel lesz jelen.

Az Fiatal rendezők versenyében mesterszakos filmjével tér vissza a Primanimára Jonatan Schwenk, korábbi nagydíjas: Zoon című kisfilmjében axolotl állatkák cirógatják, majd falják fel egymást. A Kékszemű szörnyetegben (Blue Fear) egy ifjú pár nőtagjának kell szembesülnie választottja múltjával és féltékenységi kételyeivel, Bárány Dániel Vacsora című morfanimációja a családtagok közti kommunikációs dinamikát és ki nem mondott problémákat vizualizálja rendkívül érzékletesen - olvasható a közleményben.

A Primanimán számos diák-, vizsga-, diploma- és elsőfilm is látható lesz, például a korábbi George Pal-díjas Horesnyi Máté METU mesterszakos filmjével tér vissza: A kisebbik rossz fekete-fehérben adaptálja Hazai Attila abszurd novelláit a kelet-európai kisemberről. Látható lesz Hárshegyi Vivien (MOME) Felhők felett című filmje, Bogyó Péter The Pattern című filmje, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című alkotása.

A gyerekfilmes és a tinédzsereket célzó PrimaTeen versenyprogramokon, valamint a három egész estés animációs filmen kívül a szervezők horrorisztikus és erotikus animációkkal is készülnek a Night Moves éjszakai programban.

Mesterkurzust tart Kreif Zsuzsanna (Candide-sorozat), az osztrák Thomas Renoldner (Don t Know What), az orosz Nicolai Troshinsky (Astigmatismo) és a görög Fokion Xenos (Heat Wave) rendezők. Szó lesz az animációs szakma érdekvédelméről vagy az alternatív animációs oktatásról, de animációs kritikaíró workshopon is fejleszthetik tudásukat a résztvevők.

Thomas Renoldner osztrák zenész, Marzieh Emadi Ausztriában élő iráni alkotó és Sina Saadat kísérleti animációs workshopot tart, melynek alkotásai az Utazás váratlan helyekre című kiállítás részeként lesznek láthatók a Zichy Majorban. A négynapos fesztivál estéit animációs DJ-k és koncertek zárják - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ