Szombaton kezdődik a 20. Olasz Filmfesztivál
Dátum: 2022. november 4., péntek, 6:46

Tizenkét friss olasz filmet, köztük több fesztiválsikert mutat be eredeti nyelven, magyar felirattal szombattól november 16-ig a budapesti Puskin és a Tabán moziban, november 10. és 12. között pedig a szegedi Belvárosi moziban a 20. MittelCinemaFest - Olasz Filmfesztivál, amelyen több alkotó is részt vesz.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta közös vetítéssorozatát Felix van Groeningen az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert filmje nyitja a Puskin moziban. A Paolo Cognetti azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító történetét meséli el - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Másnap Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia lesz műsoron. Mario Martone filmjében Felice (Pierfrancesco Favino) negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanita városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, amely felemészti.

November 7-én a Pofára esés (Calcinculo) című filmben Benedetta, amikor megismeri Amandát, úgy dönt, követi őt kóborlásai során. Másnap az Úton (In viaggio) című film (rendezte Gianfranco Rosi, a Róma körül és Tűz a tengeren rendezője) Ferenc pápa utazásain keresztül a mai kor központi témáit: a szegénységet, a természetvédelmet, a migrációt, a háborúellenességet és a szolidaritást vizsgálja.

A november 9-én vetített A Kolibri (Il Colibri) az élet ősi erejének és annak a fáradságos küzdelemnek a története, amelyet mindenki nap mint nap megvív, hogy elviselje az olykor kibírhatatlannak tűnő dolgokat. A fesztivál vendége az egyik férfi főszereplő, Sergio Albelli, akit a magyar közönség már láthatott Paolo Virzi két korábbi filmjében (Toszkán Szépség, Örült boldogság).

November 10-én lesz látható az idei Velence Filmfesztiválon közönségdíját nyert Peremlét (Margini), melynek főszereplői egy punkegyüttes tagjai, akiket egy híres amerikai punkzenekar előzenekarának választanak egy koncertre. Amikor a fellépést lemondják, a három punkzenész nem adja fel, ám tervük a vártnál nehezebbnek bizonyul, és barátságuk is veszélybe kerül.

A film főszereplőjével és társrendezőjével, Francesco Turbantival a vetítés után közönségtalálkozót tartanak. A film november 15-én is látható lesz.

Paolo Virzi az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Szárazság (Siccita) című filmje november 11-én kerül műsorra. Rómában három éve nem esett az eső, a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. Miközben a film hősei mind a saját megváltásukat keresik, életük egyszerre ironikus és tragikus módon fonódik össze. Az egyik női főszereplő, Sara Serraiocco ott lesz a premieren.

November 12-én vetítik az Amanda című filmet, melyben a 24 éves főhősnőnek sosem voltak barátai, ezért csecsemőkori társát, Rebeccát meg akarja győzni arról, hogy még mindig a legjobb barátnők.

Aznap este Az első nő (Primadonna) egy fiatal lány, Lia történetét meséli el, aki a legszörnyűbb erőszakra olyan lázadással reagál, amely felborítja kora társadalmi szokásait. Az alkotás rendezője, Marta Savino és női főszereplője, Claudia Gusmano egyaránt elkísérik a filmet Budapestre.

November 13-án lesz látható az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott A hangyák ura (Il signore delle formiche), amely egy, az 1960-as években nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel. Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette saját akaratát. A film női főszereplője, Sara Serraiocco szívesen válaszol a nézők kérdéseire.

Másnap vetítik a Princess című alkotást, amelyben egy fiatal nigériai nő illegális bevándorlóként testének áruba bocsátásából él.

A MittelCinemaFest zárófilmje a Tíz évvel később... (Il ritorno), melyben Pietro viselkedése veszélybe sodorja feleségét és fiukat is. Teresa, hogy megvédje Antoniót, olyan tettre kényszerül, amelynek következtében börtönbe kerül. Amikor visszatér, Pietro és Antonio, valamint a tíz évvel korábban otthagyott élete várja. A film rendezőjével, Stefano Chiantinivel a vetítés után a közönség is találkozhat.

November 10-12. között a szegedi Belvárosi moziban is vetítenek a filmfesztivál kínálatából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ