Hetvenöt alkotás a 19. Verzió Filmfesztivál műsorán
Dátum: 2022. november 8., kedd, 15:03

A legaktuálisabb, legfrissebb nemzetközi és magyar kreatív dokumentumfilmek várják a nézőket a 19. Verzió Filmfesztiválon, amely november 8. és 20. között 75 alkotást mutat be 40 országból.

A budapesti Toldi, Művész és Kino mozikban a keddi megnyitó után november 9. és 16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14. és 20. között várja a csatlakozókat - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Mint kiemelték, az idei válogatás sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról, akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek.

A program nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek a világ legégetőbb témáival foglalkoznak. A nézők megismerhetik a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló, filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina - Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt betekintést a címlapok hírei mögé.

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismertségnek örvendő Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar dirigense lehessen.

Mint a szervezők kiemelik, a Verzió magyar versenyébe nevezett alkotások idén is tanúságot tettek arról, milyen sokszínű és izgalmas munka folyik a hazai dokumentumfilmes műhelyekben. A versenyprogramba került tíz alkotás, habár távoli vidékekre is elkalauzol, többnyire a magyarországi környezet kulturális, történelmi és emberi dilemmáival szembesít.

A fesztiválon Almási Tamás Ózd sorozatának első része is visszaköltözik a mozivászonra.

A Verzió idei Antropocén szekciójának filmjei azokat a tevékeny embereket állítják középpontba, akik a műanyag hulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák (Északi sodrás) vagy az északi nomád közösségek életét befolyásoló bürokratikus döntéshozatalt igyekeznek visszafordítani (Radji). A globális klímaváltozás egyre többeket foglalkoztat, aminek nyomán rengeteg, több szempontból is ellentmondásos mozgalom indult világszerte (Lázadás).

A Szolidaritás UA tematikus program célja, hogy bemutassa az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét, és egyben emléket állítson Mantas Kvedaravicius litván filmrendezőnek, akit április 2-án Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg. A szekció továbbá négy friss ukrán alkotást tartalmaz, amelyeken keresztül a közönség megismerheti az ország múltját és jelenét, utazást tehet térben és időben várostól vidékig, az ország keleti végétől a nyugatiig.

A fesztivált számos program kíséri, így a nézők az Eötvös10-ben megtekinthetik a filmek inspirálta alternatív plakátkiállítást, valamint ugyanitt november 9. és 12. között 360 fokos VR-videók révén belecsöppenhetnek mások valóságába.

Csaknem 40 meghívott nemzetközi vendég érkezik a Verzióra, köztük rendezők és producerek, filmipari szakemberek, akik a filmek utáni beszélgetésekben vesznek részt. A DocPro kiemelt szakmai program a dokumentumfilmezés fontos kérdéseit körbejárjó eszmecseréket kínál, esténként pedig a Toldiban és az Edith bárban koncertek és bulik zárják a vetítéseket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ