Szerdán kezdődik a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle
Dátum: 2022. november 15., kedd, 11:03

Szerdán kezdődik a fővárosi Premier Kultcaféban a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle, amelyre idén spanyol és magyar alkotóktól érkezett a legtöbb pályamű - tájékoztatták a szervezők az MTI-t pénteken.

Közleményük szerint a november 19-ig tartó szemlére - amelynek mottója az "Ajándék" - a világ 64 országából 662 rövidfilm és mintegy 80 fotós nevezés érkezett.

Mint írják, a filmes nevezések száma mintegy a duplájára nőtt a tavalyihoz képest. Spanyolok és magyarok mellett orosz, iráni és francia alkotóktól érkezett a legtöbb pályamű, de neveztek Zimbabwéből, Venezuelából, Tunéziából, Japánból és Kanadából is.

A szemlére nevezett több mint hatszáz film hatszáz különböző alkotót és közösséget jelent, akiken keresztül a nézők érvényes képet kaphatnak arról, hogy a teremtés ajándékával mit is tud a ma alkotó embere kezdeni - hangsúlyozzák a közleményben.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege által szervezett 25. Faludi Nemzetközi Filmszemlére és Fotópályázatra dokumentumfilm, játékfilm, animációs-kísérleti film, nagy dokumentumfilm, valamint fotó kategóriában lehetett pályázni.

A pályamunkákból előzsűri válogatja ki a szemle négy napja alatt vetített 25 órányi filmet. Emellett a zsűrik tagjaival, filmes szakemberekkel és a jezsuita rend tagjaival felvett szakmai beszélgetéseket is láthatnak az érdeklődők november 18-án és 19-én.

A díjkiosztót és a szemle záróeseményét november 19-én este rendezik meg. A belépés a filmszemle valamennyi programjára ingyenes.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ