Átadták a 19. Verzió Filmfesztivál díjait
Dátum: 2022. november 16., szerda, 16:36

A Kis Palesztina - napló egy ostrom alatt álló városról, Abdallah Al-Khatib munkája kapta a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját a 19. Verzió Filmfesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel.

A díjnyertes dokumentumfilm naplóként követi nyomon a civilek életét Damaszkusz egyik kerületében a szíriai rezsim brutális ostroma alatt - olvasható a szombat esti díjátadóról kiadott közleményben.

A zsűri különdíját a nemzetközi versenyben a Túl a traumán című film alkotóinak ítélték oda. Vedrana Pribacsic filmje három éven keresztül követ három nőt, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszakot éltek túl, és feltárja legmélyebb érzéseiket, miközben újra rátalálnak belső erejükre.

A legjobb magyar dokumentumfilm Vízkelety Márton és Ugrin Julianna A döntés című alkotása lett. A film alkotói Murakeresztúr plébánosának, Róbert atyának a személyes történetén keresztül egy rendszerszintű jelenséget mutatnak be, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat. A zsűri különdíját Dér Asia A magunk módjára üvölteni című filmje kapta.

A legjobb diák- és elsőfilm díját a nemzetközi zsűri Jan-Christoph Gockel A forradalom felfalja gyermekeit! című filmjének ítélte. A fikcióval elegyítő, mockumentary stílusú filmben egy színházi rendező társulatával Burkina Fasóba utazik, ahol belekeverednek az éppen kitörő forradalomba.

A közönségdíjat Matt Sarnecki Egy újságíró meggyilkolása című alkotása nyerte el, amely Ján Kuciak szlovák újságíró meggyilkolásának körülményeiről szól.

A közlemény szerint a fesztivál hétfőtől online is folytatódik: a legtöbb film, köztük a legtöbb nyertes alkotás és a kapcsolódó beszélgetések elérhetőek lesznek a Verzió online felületén. A filmek november 20-án éjfélig kölcsönözhetőek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ