Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje
Dátum: 2022. november 16., szerda, 17:15

Újabb díjakat nyert Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című filmje: a Sweet Democracy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

Pozsgai Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Golgota a fesztivál tematikájával tökéletesen megegyező, érvényes alkotás. "A magyar film a szabadság és a demokrácia iránti vágy erőteljes történelmi példája. Mindezt az emberi szempontok figyelembevételével teszi. A forgatókönyvnek és a magyar színészek rendkívül tehetséges játékának köszönhetően megrázóan erős film" - méltatták az alkotást.

A Magyar Golgota, amelynek forgatókönyvét saját drámájából Pozsgai Zsolt írta, és a Mythberg Films gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával, eddig 187 díjat nyert szerte a világban, november elején Uruguayban kapta meg a legjobb film díját - emelik ki a közleményben.

A Balázs Béla-díjas rendező Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A 2021 februárjában forgatott produkciót tavaly októberben az M5 csatornán vetítették le az aradi vértanúk napján.

A tematikus filmfesztivál, a Magyar Golgotának októberben ítélte oda a két fődíjat.

A Sweet Democracy honlapja szerint a tematikus filmfesztivált, amely havonta díjazza a filmeket, független filmkészítők támogatására hozták létre. A fesztivál elnevezését a Dario Fo Nobel-díjas drámaíró közreműködésével készült, Sweet Democracy című filmtől kölcsönözték, zsűrijének egyik tagja Michele Diomá, a film olasz rendezője. Mint a mustra szervezői a honlapon hangsúlyozzák, "a Sweet Democracy filmdíj célja az új független filmesek kreativitásának és eredetiségének felfedezése, és a megérdemelt bemutatkozási lehetőségük megteremtése".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ