Ternovszky Béla munkássága előtt tiszteleg az Uránia Nemzeti Filmszínház decemberben
Dátum: 2022. december 1., csütörtök, 6:04

Ternovszky Béla animációiból tartanak vetítést az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 10-én és 11-én. A retrospektív összeállítás során látható lesz a Macskafogó, valamint egy-egy kísérőfilmként a Tartsunk kutyát! és a Modern edzésmódszerek, a sorozatok közül pedig a Mézga Aladár különös kalandjai, a Kérem a következőt! és a Gusztáv epizódjai - olvasható a filmszínház MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Mint írják, a program részeként mutatják be december 11-én Varga Zoltán Macska-egér játékok című Ternovszky-portrékötetét. A könyvbemutatón az érdeklődők Ternovszky Bélával is találkozhatnak.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó fél évszázados munkássága a magyar animációs film különösen népszerű fejezete, a rendező rajzfilmjei a humor jegyében formálódtak. A Ternovszky-animációkban az állandó alkotótárs, Nepp József forgatókönyvei kelnek életre. A derűről olyan legendás figurák gondoskodnak többek között mint Gusztáv, az örökké csetlő-botló kispolgár, valamint Ternovszky Béla fő műve, a Macskafogó szereplői - olvasható a közleményben.

Az összegzésben felidézik, hogy az eredetileg képzőművészi ambíciókat dédelgető Ternovszky Béla a hatvanas évek legelején csatlakozott a Pannónia Filmstúdió animációs gárdájához, ahol oszlopos tagjává vált annak a csapatnak, amely megalapozta a magyar animáció aranykorát. Ezt az időszakot a nemzetközi sikereket arató rövidfilmek, az országos népszerűségnek örvendő sorozatok és a milliókat mozikba vonzó egész estés animációk fémjelzik, és Ternovszky Béla valamennyiből kivette a részét.

Mint hozzáteszik, a humort középpontba állító karikaturisztikus animáció elkötelezettjeként a rendező rövidfilmjei is komikus alkotások, legyen szó a sport világát a fekete humor szűrőjén át láttató Modern edzésmódszerekről, az ember és a kutya viszonyához szelídebb iróniával közelítő Tartsunk kutyát! című rajzfilmről vagy a morbid humort felértékelő Mindennek van határa című, erősen önreflexív alkotásról.

A Mézga Aladár különös kalandjai és a Vakáción a Mézga család epizódjai a címszereplők hol fantasztikumba ágyazott, hol akció- és kalandfilmekbe illő komikus hányattatásainak füzérét kínálják, míg a Kérem a következőt! az állatok társadalmának szatirikus ábrázolásával az embervilágnak mutat görbe tükröt. Akárcsak a Gusztáv, a hatvanas évek legendás mozisorozatának a televízió számára készült hetvenes évek végi folytatása, melynek egyik főrendezőjeként Ternovszky a címszereplőben legkedvesebb figuráját formálhatta meg. A német-magyar együttműködésben létrejött, a rajzfilmfiguraként megjelenő manót hús-vér színésszel együtt felléptető Pumukli animációs kivitelezése is Ternovszky irányítása alatt készült.

Az 1986-ban bemutatott, Macskafogó című egész estés alkotásban a macska-egér párbaj ad keretet a népszerű moziműfajok parodizálásának és a jellegzetesen kelet-közép-európai groteszk-szatirikus humor érvényesülésének. A Macskafogót két egész estés rajzfilm követte még Ternovszky pályáján, immár a rendszerváltás után az Egérút régivágású mesefilmje és a Macskafogó 2 - A Sátán macskája, az ezredforduló óta készült legnézettebb egész estés magyar animáció - emlékeztetnek a közleményben.

A program egyik kiemelt eseménye lesz december 11-én a rendező munkásságát feldolgozó, az MMA Kiadó által most megjelentetett portrékötet bemutatása.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ