Kiválasztották a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának döntőseit
Dátum: 2023. január 3., kedd, 9:08

Kiválasztották a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának tíz döntős filmtervét, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük öt gyártási támogatást is kap.

A nyolcadik alkalommal meghirdetett programra csaknem 70 pályakezdő rendező jelentkezett, akiknek pályázatából szakmai előzsűri választotta ki a támogatott filmterveket - közölte az NFI az MTI-vel.

Idén Brauner Máté Eltérítés című filmje, Korom Annától a Lady Sunshine, Bíró Bálinttól és Paczolay Zsófiától a Budapest, Fabrika című filmtervek, valamint Fekete Tamástól a 1:56:14, Füzes Dánieltől az Ellentétes alapállás, Tóth Lili Laurától a Magda, Ducki Witektől a Kiszáradás, Schnabel Annabellától a Paszulykám, Szabó Márton Istvántól a Szépkorúak, továbbá Kocsányi Andrástól a Sine Morbo című filmtervek kerültek be a kiválasztottak közé.

Decembertől több mint fél év áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök ősszel, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A Pitch Fórumon a tíz döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség, rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek választanak majd ki. A nyertes tervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

A Nemzeti Filmintézet programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, így eddig összesen 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint 20 film el is készült.

Az idei pályamunkákat a szakmai előzsűri, Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek bírálták el és választották ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Programra évente átlagosan 70 pályázat érkezik. Az eddig támogatott filmek között volt többek közt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című filmjét többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje pedig a locarnói fesztiválon mutatkozott be.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ