A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
Dátum: 2023. január 6., péntek, 14:58

1873. január 7-én született Adolph Zukor. A Magyar Hollywood Tanács ezt a napot Adolph Zukor emléknappá nyilvánította.

A világ egyik legnagyobb filmstúdiója, a Paramount Pictures alapítóatyja óriási hatalmú, befolyásos emberré vált a filmvilágban.

"Megpróbáltam összehasonlítani a többi nagyágyúval a bizniszben - de rá kellett jönnöm, hogy olyan ember, mint Zukor, nincs még egy Amerikában" - írta róla Benjamin Hampton filmtörténész. Zukor legendás volt simulékony modoráról, furfangosságáról és kérlelhetetlen tárgyalási módjáról. "Volt egy látomásom - egy jól kiszámított látomásom, és a körülmények is szerencsésen alakultak" - mesélte, mikor a sikeréről kérdezték.

Életművéért 1949-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, mint "az amerikai játékfilm atyja".

Élete végéig aktív maradt - talán ennek köszönhetően élt meg ilyen szép kort. "Ha tudtam volna hogy eddig élek, jobban odafigyelek magamra" - nyilatkozta egyszer. 1976. június 10-én hunyt el Los Angelesben. Szóvivője szerint lefeküdt délután aludni, de nem ébredt fel többet. A mai Hollywood, sőt, az egész filmipar teljesen máshogy nézne ki Adolph Zukor és ötletei nélkül. Egyszerű, szegény családból származva kemény munkával és még több eszességgel küzdötte fel magát a csúcsra - ahol pedig szívósan ragaszkodott helyéhez. Ma a Hollywood-i Hírességek sétányán csillag viseli a nevét.

Születésnapján a Tanács facebook oldalán egész nap Zukor emlékének adózunk, Ricsén, szülőfalujában pedig átadásra kerül a Zukor Emlékház.

Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület


(OS)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ A sötétség segíti a sötétséget."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ