A Berlinálén mutatják be Fehér György Szürkület című digitálisan felújított filmjét
Dátum: 2023. január 9., hétfő, 14:59

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics válogatásában mutatják be Fehér György 1989-ben készült Szürkület című filmjét.

A február 16-án kezdődő seregszemle programjában a Nemzeti Filmintézet (NFI) javasolta a frissen restaurált filmet Haumann Péter emlékére - olvasható az NFI közleményében.

Az alkotás Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének motívumain alapszik. A Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, az elsőszámú gyanúsított öngyilkosságát követően azonban hamarosan lezártnak tekinti az ügyet. Nyomozótársa szerint ugyanakkor a gyilkos még él, ezért kibérel egy benzinkutat, ahol egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest.

A filmben a fordulatos cselekmény helyett a köd és a szürkeség a meghatározó. Az alkotás egy kortalan, elhagyatott létállapotot jelenít meg, amelyet gyakran hasonlítottak Tarkovszkij és Bresson világához. Jellegzetes kortárs zenéjét, amelyet speciális, felerősített zörejezés, tengeralattjáróra emlékeztető búgó hangok jellemeznek, Vidovszky László, az Új Zenei Stúdió egyik vezéralakja komponálta.

Tarr Béla konzultánsként vett részt az alkotásban, amely az áramlatot elindító Kárhozat mellett a korszak filmművészetét jelentősen meghatározó, úgynevezett fekete széria egyik markáns darabja lett.

A Szürkület különdíjat nyert a Magyar Filmszemlén, majd 1991-ben a locarnói fesztiválon Gurbán Miklós operatőri munkáját ismerték el Bronz Leopárddal. Gurbán Miklós a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is részt vett. A restaurálás a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának keretében készült el 2022-ben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ