Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál
Dátum: 2023. január 18., szerda, 11:20

Az előző két év koronavírus-járvány miatti virtuális fesztiváljai után csütörtökön ismét a hagyományos formában kezdődik meg az utahi Park Cityben a legnagyobb amerikai független filmmustra, a Sundance Filmfesztivál.

A tíznapos programban több mint száz filmalkotás debütál. Számos film foglalkozik a világ aktuális kérdéseivel és a kisebbségekkel. Műsorra tűzik az ukrajnai háborúról forgatott 20 Days in Mariupolt. Három film az iráni nőkről (a The Persian Version, a Joonam és a Shayda), két dokumentumfilm transznemű szexmunkásokról (The Stroll, Kokomo City) szól, de bemutatnak két őslakosokkal foglalkozó produkciót (Twice Colonoized és Bad Press) és a nők jogaival és szexualitásával foglalkozó dokumentumfilmet is (The Disappearance of Shere Hite).

Látható majd Jonathan Majors amatőr testépítő a Magazine Dreams című filmben, Emilia Clarke a Pod Generation című futurista produkcióban, Daisy Ridley a Sometimes I Think About Dying című filmben és Anne Hathaway is, aki az Eileen című drámában szerepel, amely a hatvanas években játszódik egy massachusetts-i fiatalkorúak börtönében. A fesztivál közönsége a Bridgerton című népszerű sorozat színészét, Phoebe Dynevort is megnézheti a Fair Play című thrillerben Alden Ehrenreich partnereként.

A fesztiválon vetítik olyan hírességek portréfilmjeit, mint Michael J. Fox, Little Richard, Stephen Curry, Judy Blume és Brooke Shields.

A független film veteránjai közül Ira Sachs Passages című filmjével, Sebestian Silva pedig a Rotting in the Sun című filmjével jelentkezik. És az Egyszer rendezőjének, John Carneynak új musicaljét, a Flora and Sont is várják Park Citybe.

A koronavírus-járvány miatt a fesztivál néhány rendezvényére és összejövetelére csak oltási igazolvánnyal és negatív teszttel lehet belépni. Az előző két év kedvező hibrid-fesztiválos tapasztalataira építve január 24-től öt napon át számos alkotást online is hozzáférhetővé tesznek.

A Sundance Filmfesztivált január 19. és 29. között rendezik meg Park Cityben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ