A magyar kultúra napja - A Bereményi kalapja című filmet vasárnap mutatja be az M2 Petőfi Tv
Dátum: 2023. január 21., szombat, 18:05

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierje vasárnap este lesz az M2 Petőfi csatornán a magyar kultúra napja, Bereményi Géza 77. és Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából.

A portréfilm Bereményi Géza dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével - közölte a produkció kommunikációjával megbízott iroda az MTI-vel.

A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol a legjobb egészestés dokumentumfilm, a legjobb rendező és a legjobb vágó kategóriában is jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión.

Bereményi Géza először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényei is népszerűek. A filmben Bereményi Gézát élete fontos helyszínein Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig, aki tízévesen az Eldorádó című filmben épp a gyerek Gézát alakította.

A dokumentumfilmben sok zenével, filmrészlettel mutatják be az alkotó alakját, valamint olyan barátok és kollégák is megszólalnak, mint Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor, vagy Can Togay. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételek, valamint kultikus játékfilmek részleteivel. Ezzel az eszközzel, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítésével szerették volna megrajzolni a kortárs magyar kultúra sokoldalú alkotójának portréját.

A film rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ