A magyar kultúra napja - A Bereményi kalapja című filmet vasárnap mutatja be az M2 Petőfi Tv
Dátum: 2023. január 21., szombat, 18:05

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierje vasárnap este lesz az M2 Petőfi csatornán a magyar kultúra napja, Bereményi Géza 77. és Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából.

A portréfilm Bereményi Géza dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével - közölte a produkció kommunikációjával megbízott iroda az MTI-vel.

A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol a legjobb egészestés dokumentumfilm, a legjobb rendező és a legjobb vágó kategóriában is jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión.

Bereményi Géza először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényei is népszerűek. A filmben Bereményi Gézát élete fontos helyszínein Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig, aki tízévesen az Eldorádó című filmben épp a gyerek Gézát alakította.

A dokumentumfilmben sok zenével, filmrészlettel mutatják be az alkotó alakját, valamint olyan barátok és kollégák is megszólalnak, mint Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor, vagy Can Togay. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételek, valamint kultikus játékfilmek részleteivel. Ezzel az eszközzel, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítésével szerették volna megrajzolni a kortárs magyar kultúra sokoldalú alkotójának portréját.

A film rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ