Először mutatják be televízióban a Béke - A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmet
Dátum: 2023. január 25., szerda, 14:05

A Dunán január 31-én debütál a trianoni békediktátum aláírásának közvetlen előzményeire és következményeire koncentráló új film, a Béke - A nemzetek felett. Az alkotók a magyar delegáció munkáját a szakértői nyilatkozatok mellett játékfilmes elemekkel illusztrálták - tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája kedden az MTI-t.

A Béke - A nemzetek felett című új dokumentum-játékfilm bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat, körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek - olvasható a közleményben.

A közleményben Helmeczy Dorottya Balázs Béla-díjas producert idézik, aki a Megafilm gyártásában készült filmről elmondta: nemcsak hazai, hanem külföldi kutatóintézetekkel is egyeztettek, bekértek archív anyagokat, más európai államok kétoldalú egyezményei ugyanis kihatással voltak Magyarország határainak kijelölésére.

A Megafilm alkotása többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba érkező magyar delegációval 1920. január 7. után. Kik és milyen képet festettek a magyarokról a korabeli közvélemény előtt annak érdekében, hogy meggyőzővé tegyék a Magyarország felosztására irányuló elképzelést, valamint hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést a felek 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor aláírják a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban.

A dokumentum-játékfilm eddig a történelmi tematikus televíziós csatornák és a streaming szolgáltatók zászlóshajója volt, a Megafilm azonban először nagyvászonra készítette el azt a történelmi visszatekintést, amely többek között archív felvételeket és játékfilmes elemeket is tartalmaz - olvasható az összegzésben.

"Ezelőtt 100 évvel Magyarországnak jól jött volna egy példátlan európai összefogás annak érdekében, hogy ne veszítse el saját területének mintegy kétharmadát. Azonban inkább egy példátlan európai összefogás jött létre annak érdekében, hogy elveszítse, és hogy más nemzetek háborút követő területi igénye érvényesülhessen" - idézi a közlemény Helmeczy Dorottya producert, aki hozzátette: azóta a trianoni szerződést a legtöbb ember hajlamos egyfajta zavaró, unalmas történelmi háttéranyagként kezelni, belenyugvással nézni, szemet hunyni afelett, hogy magyar emberek százezrei élnek egyenlőtlenségben, hátrányban évtizedek óta.

"Mi színészekkel, történészekkel, archív felvételekkel, filmes grafikákkal meséljük el végre mindössze egy "filmnyi" idő alatt, hogy mégis hogyan történhetett mindez" - tette hozzá a producer.

A filmben Apponyi Albertet, a magyar delegáció vezetőjét Kelemen József; Georges Clemenceau-t Szélyes Imre; Lloyd George-ot pedig Dóczy Péter alakítja. A filmet Tősér Ádám rendezte, a forgatókönyvet Dombrovszky Linda többszörös fesztiváldíjas alkotó jegyzi Somogyi Györggyel közösen, az operatőrök Fecske Flóra és Vecsernyés János voltak - áll az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a hazai mozikban november 10-én debütált a Béke - A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm, televíziós premierje pedig január 31-én a Duna csatornán lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ