Animációs és rövidfilmszemlén mutatkoznak be METU végzős hallgatói
Dátum: 2023. január 31., kedd, 15:39

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be először munkáikat nyilvánosan a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) végzős hallgatói. Az animációs alkotásokból válogató Animascope szerdán, az élőszereplős filmeket szemléző Cinemascope pedig február 7-én várja a közönséget.

A bemutatandó filmek a METU animációs és mozgóképes képzésein végzős hallgatók legkiemelkedőbb kreatív munkái. A két vetítés különleges alkalom, hiszen a filmek többsége most először látható nagyvásznon, és a nemzetközi filmfesztivál-szereplések miatt egy darabig nem is lesz nyilvánosan elérhető - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t.

Az Animascope a METU animációs szemléje a legfrissebb alap- és mesterszakos diplomafilmekkel.

A fontos társadalmi kérdéseket feszegető - a világ egy autista szemével, interjúk az etikus poligámiáról, a női test tárgyiasításából adódó kiszolgáltatottság és testképzavar - vagy éppen a tudat legbelsőbb titkait és legmélyebb félelmeit feldolgozó filmek mellett könnyedebb vagy éppen abszurdabb alkotások is láthatók a földönkívüliek jeleit kutató, fanatikus nagymamáról, a párkák által varjúvá változtatott lányról vagy arról, milyen veszélyekkel jár a pizzarendelés módosult tudatállapotban - áll a közleményben.

A Cinemascope a Metropolitan 2022-es diplomaévének tíz legkiemelkedőbb mozgóképes alkotását mutatja be. A "húsbavágóan aktuális" rövidfilmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétűek - hangsúlyozzák a szervezők -, feltűnik bennük a munkatársait az elmebaj határáig hajszoló sztárséf, a legendás kazincbarcikai punkzenész, az alternatív világba utazó biciklisfutár vagy egy pszichés játszmába torkolló társasjátékozás is, olyan neves színművészek alakításában, mint Ónodi Eszter, Wunderlich József vagy Patkós Márton.

Mindkét rendezvényre ingyenes a belépés, de előzetes regisztrációhoz kötött.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Becsaptam az inasomat!...A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig - tudom!"
Kemény Zsigmond
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ