A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
Dátum: 2023. február 2., csütörtök, 11:06

George Pal emléknap

115 éve született Cegléden George Pal, születési nevén Marczincsak György Pál hollywoodi animátor, filmrendező és producer. Hírnevét elsősorban a fantasy és a science-fiction műfajába tartozó alkotásainak köszönheti. George Pal a maga hét jelölésével ott van a legtöbb Oscarra jelölt magyarok között, 1944-ben pedig tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták. Pal animációs technikájával forradalmasította a műfajt. Producerként és rendezőként is mindig a legújabb vívmányokat kutatta, és magasra tette a mércét: a büdzsé és a korabeli technika nyújtotta korlátokon belül nagy ötleteket valósított meg epikus módon, sodró történetbe ágyazva. Ma ezt Steven Spielberg, James Cameron vagy épp Christopher Nolan jellemzésekor szokás mondani. Munkásságáért csillagot kapott a Hollywodi Hírességek sétányán. A Magyar Hollywood Tanács George Pal-emléknappá nyilvánította születése napját, február 1-ét.

A volt ceglédi Uránia mozi 2019-től George Pal nevét viseli. Immár ötödik éve zajlik a Magyar Hollywood Tanács közreműködésével a Ceglédi Filmfesztivál, amelyet George Pal emlékére alapítottak.

Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület


(OS)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ