Budapest problémái állnak az idei Építészeti Filmnapok középpontjában
Dátum: 2023. március 1., szerda, 8:35

A 150 éves Budapest problémáira fókuszál az idei Budapesti Építészeti Filmnapok programja, amelyet március 2. és 5. között rendeznek meg a Toldi moziban.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által 15. alkalommal megszervezett fesztivál Budapest alapításának 150. évfordulója alkalmából a főváros szempontjából aktuális kérdésekkel foglalkozó több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal várja az érdeklődőket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, valamint olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek kapcsolódnak a magyar fővárost is érintő kihívásokhoz, mint az élhető város kialakításának kérdése, a geopolitika és a városkép viszonya, az építészeti utópiák, a modern építészeti örökség védelme vagy a városi kerékpározás. A filmek között megjelenik így többek közt az idealizált Koppenhága, a stockholmi Hammarby Sjöstad városrész, az etióp főváros Addisz-Abeba példáján keresztül számos ország fővárosának tervezési problémája, valamint a lakhatási kérdések.

A filmek mellett minden eddiginél több, a vetítésekre reflektáló kísérőprogrammal is készülnek a szervezők. A rendezői beszélgetéseken túl előadások és kerekasztal-beszélgetések is lesznek például a budapesti szociális lakáshelyzetről, a fővárosi metróhálózatról vagy a metrófelújításokról.

A fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára. A szervezők az építészetet és a városfejlesztést közös ügynek tekintik, ezért célkitűzésük, hogy párbeszédet kezdeményezzenek az épített és nem épített környezetről, valamint gondolkodásra és cselekvésre ösztönözzék a közönséget.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál."
Abraham A Santa Clara
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ