Magyar operatőrök alkotásait vetítik a Zsigmond Vilmos-fesztivál új szekciójában
Dátum: 2023. május 23., kedd, 15:21

Hét magyar operatőr alkotását vetítik le a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál új szekciójában október végén Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az előzsűri csaknem négyszáz nevezésből választotta ki az operatőri munkát fókuszba helyező fesztivál versenyprogramjában szereplő filmeket. Október 24. és 28. között a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban.

A közlemény szerint a zsűri javaslatát elfogadva hét hazai alkotók által jegyzett - nemzetközi fesztiválokon szereplő - filmet is műsorra tűznek ősszel, melyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők. A Csuja László és Nemes Anna rendezők Szelíd című filmjét Nagy Zágon fényképezte, a Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor) operatőre Tóth Levente volt, Gajdics Dávid fotografálta a Zanox - Kockázatok és mellékhatások című alkotást (rendező: Baranyi Benő), Veszélyes lehet a fagyi (rendező: Szilágyi Fanni) operatőre Szilágyi Gábor volt, a Cicaverzum (rendező: Szeleczki Rozália) című filmet M. Deák Kristóf fényképezte, Az első kettő (rendező: Szövényi-Lux Balázs) című alkotás Vass Gergely operatőr munkája, Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes (rendező: Oláh Kata) című filmet pedig Csukás Sándor fotografálta.

Az idei fesztiválon a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) is díjazza az általuk legjobbnak talált filmet, az elismerést bármelyik kategóriából, így az új szekcióból kikerülő film is elnyerheti.

A filmfesztivál ötlete 2016-ban, a szegedi születésű Zsigmond Vilmos halálának évében merült föl, az első fesztivált 2017-ben szervezték meg. A rendezvény évről-évre ráirányítja a figyelmet a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére, s egyúttal lehetőséget teremt a fiatal filmesek bemutatkozására.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ