Összeállt az erdélyi Filmgalopp versenyprogramja
Dátum: 2023. szeptember 1., péntek, 19:14

Nyolc dokumentumfilm került be a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fiatal, erdélyi, magyar alkotókat megszólító versenyprogramjába, a Filmgaloppba - közölték pénteken a szervezők.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Filmtettfeszt 2015-ben bevezetett versenyszekciójának célja a fiatal, erdélyi magyar tehetségek felkutatása, friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp nevű versenyszekció évente váltakozva vár fikciós, illetve dokumentumfilmes alkotásokat.

A tavalyi fikciós verseny után ezúttal a 2021. január 1-je óta készült élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő alkotásokat lehetett nevezni, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók és javarészben erdélyi helyszíneken készültek.

A fiatal erdélyi magyar filmesek kilencedik alkalommal megszervezett versenyébe Birtalan Albert Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet, Csiki Zsuzsanna Kallódó hagyatékaink, Dénes Petra Szomszédok, Fábián Andor Hangszerhúrok, sorsfonalak, László Barna Tűz és víz útján, Simó Boglárka Albert vágya, Szatmári Loretta Preludiu és Székely Péter Street-Legal című alkotását válogatta be a Filmtett előzsűrizést végző szerkesztősége.

A verseny a Kolozsvár központú és 15 további településen (Nagyvárad, Szatmárnémeti, Nagybánya, Temesvár, Arad, Szamosújvár, Tordaszentlászló, Nagyszeben, Brassó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna) zajló Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle alatt, október 4. és 8. között zajlik.

A Filmgaloppba válogatott filmeket öt napig online is elérhetővé teszik a Filmtettfeszt.ro honlapon. A filmeket szakmai zsűri bírálja el, az online adatlapokon zajló közönségszavazás pedig október 6-án éjfélkor zárul. Eredményhirdetésre a fesztivál záróünnepségén, október 7-én kerül sor.

A filmeket szokás szerint eredeti nyelven, román felirattal vetítik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ