A mai cseh filmművészet legjobb alkotásait mutatja be a Cseh Filmkarnevál a Toldi moziban
Dátum: 2024. február 8., csütörtök, 17:32

A cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásaiból öt filmet tűz műsorára a 10. Cseh Filmkarnevál, amelyet február 21. és 25. között tartanak a Toldi moziban - tájékoztatta a Budapest Film Zrt. az MTI-t.

A budapesti Cseh Centrum szervezésében megvalósuló filmmustra Michal Blasko rendező az Áldozat című drámája vetítésével veszi kezdetét. A szlovák-cseh-német film főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek fia súlyos állapotban kerül kórházba. "Izgalmas dráma egy nőről, aki a rasszista társadalmi közegben a családja és az igazság keresése között hányódik" - írták a közleményben.

A fesztivál második napján a provokatív tartalmairól ismert tinédzserkorú influencer, Anna eltűnésének történetét ismerhetik meg a nézők az #annaismissing című cseh-szlovák thrillerből. A film az Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, amely a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.

Az Éjjel érkezett című vígjáték alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van-e. A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó alkotást február 23-án mutatják be.

Február 24-én vetítik a Néma titkok című cseh pszichológiai drámát. A film főszereplője Martin, egy súlyos agysérülés miatt elveszíti minden képességét, hogy kommunikáljon a külvilággal. Történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el.

A filmkarnevál zárófilmje a Pogányok című dráma, amelyben egy vallásos nagymama szeretné megmenteni boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, amely a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi. A filmet február 25-én tűzik műsorra.

A közlemény szerint az Áldozat, valamint az Éjjel érkezett című film vetítése után az alkotók részvételével beszélgetést rendeznek a Toldi moziban.

A Cseh Filmkarnevált első alkalommal 2012-ben, Milos Forman 80. születésnapja alkalmából szervezte meg a budapesti Cseh Centrum a Toldi moziban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ