Nemzetközi balettválogató lesz a hétvégén Budapesten
Dátum: 2024. február 22., csütörtök, 14:01

Nemzetközi balettválogatót tartanak a hétvégén Budapesten. A Grand Audition idei eseményén az előválogatást követően 145 fiatal mutatkozhat be a külföldi társulatoktól érkező szakemberek előtt a Magyar Táncművészeti Egyetemen (MTE).

Az MTE szerdai közleményében felidézik, hogy a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezett Grand Auditiont tavaly tartották meg először Budapesten, és az első magyarországi válogató sok szerződési ajánlatot hozott a fiatal baletthallgatóknak.

Az idei válogatóra Ernst Meisnertől, a Holland Nemzeti Balett junior társulatigazgatójától Raimondo Rebecken, a karlsruhei Staatsballett vezetőjén keresztül Nicolas Le Riche-ig, a Svéd Királyi Balett vezetőjéig jelentős szakemberek érkeznek - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a Magyar Táncművészeti Egyetem célja visszakerülni a nemzetközi balettvilág térképére. Ebben a munkában komoly lehetőség a Grand Audition, amelynek Magyarországra érkezésében nagy szerepe van Nagy Tamás balettművésznek, aki az MTE Művészeti Tanácsának elnökeként segíti az intézmény munkáját.

A közleményben idézik Nagy Tamást, a Magyar Állami Operaház és a Holland Nemzeti Balett korábbi vezető magántáncosát, aki elmondta: Fodorné Molnár Mártával, az MTE rektorával a modellváltás óta kiemelten fontosnak tartják a rendezvény Budapestre csábítását.

A társulatvezetőknek, igazgatóknak itt módjuk van a Grand Audition nagy szakmai tudással rendelkező csapata által válogatott fiatalokból a kétnapos színpadi produkciók alapján kiválasztani a nekik leginkább tetsző táncosokat - emelte ki, hozzátéve: a tavalyi esemény sok szerződésajánlatot hozott, remélik, ismét sokan tudnak kiemelkedő művészi színvonalat képviselő társulathoz csatlakozni a budapesti hétvége eredményeként.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ