A héten elkezdődik a huszadik CineFesthez kapcsolódó programsorozat Miskolcon
Dátum: 2024. április 9., kedd, 10:27

A héten kezdődik a huszadik CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jubileumát ünneplő programsorozat a vármegyeszékhelyen - mondta a fesztivál igazgatója a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján.

Bíró Tibor kiemelte: voltak már a filmfesztivál huszadik évéhez kapcsolódó programok idén, de a "lényegi események" ezen a héten indulnak. Csütörtökön ugyanis a hatvanéves Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál történetét felelevenítő kiállítás nyílik a Sub Rosa Cafe-ban - tette hozzá.

Megjegyezte: a szeptember 6. és 14. között zajló CineFest elmúlt húsz évének emlékeiből rendeznek kiállítást a Művészetek Házában (MÜHA), a tárlat péntektől május ötödikéig lesz látható. Emellett pénteken a MÜHA Uránia termében délután öt órától kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, melyen az egykori rövidfilm és televíziós fesztivált, a CineFest szervezőivel pedig az elmúlt húsz év történéseit idézik fel.

Bíró Tibor megjegyezte, a fesztiváltörténeti programok mellett egy gasztronómiai rendezvénnyel is készülnek, melynek célja, hogy a fesztivál jubileuma alkalmából néhány film országának konyhaművészetét bemutassák.

Pénteken Franciaország lesz a középpontban, ugyanis a MÜHA Uránia termében a Jeanne du Barry - A szerető című filmet vetítik le, mely a tavalyi CineFest nyitófilmje volt, június hetedikén pedig Olaszország lesz a fókuszban, a Fényes jövő című film apropóján.

Május 10. és 12. között "kertmozi fesztivált" rendeznek a Csengey-kertben, ahol a CineFest elmúlt éveinek legsikeresebb magyar alkotásait vetítik szabadtéren, köztük a Külön falka, a Nyugati nyaralás, a Hat hét és a Magasságok és mélységek című filmeket. Az esemény nyitónapján a Mesterjátszma című alkotást vetítik, az eseményen Tóth Barnabás, a film rendezője is ott lesz - ismertette a fesztiváligazgató.

Veres Pál polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a CineFest elválaszthatatlan Miskolctól, és a filmfesztivál már európai szinten is elismert brand.

A polgármester szerint széles szponzori összefogással valósulhat meg a CineFest, melynek fő támogatója, a Mercedes-Benz Miskolc hároméves szerződést kötött a filmfesztivállal.

Madaras Péter, a CineFest programigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az idén az eddigieknél egy "jóval nagyobb volumenű, izgalmasabb, látványosabb" fesztiválra készülnek különleges vendégekkel, filmprogramokkal és szabadtéri eseményekkel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Számomra az öregkor mindig tizenöt évvel több, mint amiben éppen vagyok."
Bernard M. Baruch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ