Tárgyalást kezdeményez a dokumentumfilmes szakma
Dátum: 2007. február 6., kedd, 14:23
Összefogást sürget, és tárgyalást szorgalmaz a Magyar Mozgókép Alapítvány (MMK) kuratóriumával a dokumentumfilmes szakma, amely elfogadhatatlannak tartja az idei, minden eddiginél alacsonyabb támogatást - közölték a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és a Filmkör képviselői kedden, Budapesten.

Kisfaludy András, a MADE elnöke a 38. Magyar Filmszemle zárónapján tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 2004-es filmtörvény bevezetésének egyik vesztese a dokumentumfilm.

A „hurrá-hangulat" a törvény elfogadása után rövid időn belül megszűnt, és látszódtak azok a problémák, amelyek alapvetően meghatározzák a műfaj következő éveit - tette hozzá, rámutatva arra: a dokumentumfilm teljesen elveszítette az infrastruktúráját, nincs se ingó, se ingatlan vagyona, nincsenek kamerái.

Kisfaludy András tájékoztatása szerint a MADE 2004 novemberében petíciót nyújtott be, amelyre nem érkezett válasz. Ezt követően 2005-ben egy csaknem 50 oldalas anyagot juttatott el az MMK vezetőségéhez, de erre sem kapott választ.

A szakmai képviselői úgy látják: a dokumentumfilm van annyira fontos, hogy önálló, országos fesztivált rendezzen, és ne örökösen a játékfilm árnyékában mutassa be a filmjeit.

Az abban az időben alakult, a gyártók és műhelyek szövetségét tömörítő Filmkör úgy döntött, hogy ügyvédek, jogászok részvételével megvizsgálja, milyen kapcsolatban áll a filmtörvény az MMK elosztási rendszerével. Ennek eredménye a tavaly októberben megfogalmazott, 7 oldalas tanulmány, amely kimondta, hogy a törvény rendelkezései a gyakorlatban nem valósulnak meg, s a jogalkotói szándék is sérül.

Azt javasolták, hogy a szakma és a közalapítvány vezetői tárgyalásos alapon rendezzék a helyzetet, az MMK pedig szüntesse meg a véleményük szerint törvénysértő pályáztatási gyakorlatot, és a dokumentumfilmes szakmát az elmúlt évek elmaradt támogatási összegével kárpótolva állítsa helyre az esélyegyenlőséget.

Kisfaludy András elmondta, hogy 2003-ban, a törvény életbe lépése előtt 4 milliárd 119 millió forint volt az elosztható összeg, ebből 4 százalékot, 165 millió forintot kapott a dokumentumfilm. A következő évben, 2004-ben 4 milliárd 800 millió forintból 3,4 százalék jutott a dokumentumfilmekre.

A MADE elnöke hozzátette, hogy 2006-ban 6,2 milliárd forint volt a büdzsé, ebből 3,4 százalékot kapott meg a dokumentumfilm "első nekifutásra", de a normatív támogatásról szóló megállapodás után az összeg 30 millióval kevesebb lett, így már csak 180 millió forint volt az elosztható pénz (2,9 százalék).

Tájékoztatása szerint a 2007-es 2,6 milliárd forintból 180 millió forint jutott a szakmának, ez 3,9 százalékot jelent. (Az összegből 130 millió forint a szelektív, 50 millió pedig a normatív támogatás).

A szervezet vezetője közölte: a szakma felháborodással vette tudomásul, hogy a szelektív támogatásra minden eddiginél alacsony összegű, 130 millió forintos keret áll rendelkezésre.

„Amikor a legnagyobb összeget kapja a filmes szakma, a dokumentumfilmesek akkor kapják a legkevesebbet" - mondta a Kisfaludy András.

A MADE tanulmánya azt is kifogásolja, hogy az MMK az elmúlt csaknem három évben a dokumentumfilmek alkotói számára csak úgynevezett szelektív támogatású pályázatot írt ki.

A dokumentum szerint három év alatt százmillió forintot vett el az MMK a dokumentumfilmesektől, s éves támogatásban a dokumentumfilmes szakma még mindig jóval kevesebbet kap, mint azt a jogszabályi rendelkezések és a jogalkotó szándékai előírják.

Klausmann Kornél ügyvéd elmondta: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, elképzelhető, hogy törvényességi felügyeleti vizsgálatot kell kezdeményezni az ügyészségen.

Gulyás Gyula, a Filmkör elnökségi tagja szerint a filmszakma olyan válságba jutott, amelyben a ki nem mondás, az eltussolás és a szőnyeg alá söprés mindennapos gyakorlattá vált.

Kérdésesnek nevezte, történik-e olyan, jogilag korrekt lépés, amelynek nyomán „a többszörösen vérig sértett és örökösen macskaasztalhoz kényszerített dokumentumfilmeseket végre partnernek tekintik".

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ