Meghalt Jean-Pierre Cassel
Dátum: 2007. április 20., péntek, 16:34
Hosszú betegség után, 74 éves korában, csütörtökön Párizsban elhunyt Jean-Pierre Cassel, ismert francia színész – közölte a művész menedzsere.
Karrierjét éjszakai klubokban táncosként kezdte, és Gene Kelly fedezte fel a film számára 1958-ban, amikor Párizsban forgatott. Cassel a francia új hullám számos filmjében szerepelt, de játszott angol és amerikai produkciókban, a televízióban, színházban és kabaréban is.

A hatvanas években elsősorban Philippe de Broca filmjeiben – A tréfacsináló, Szerelmi játékok, Szerető öt napra – lopta be magát a nézők szívébe, nem ritkán a szívtipró szerepében.

Nemzetközileg az Azok a csodálatos férfiak című, Ken Anakin rendezte vígjátékban (1965) vált igazán ismertté, de a mozikedvelőkben maradandó emléket hagyott a Candide, avagy a XX. század optimizmusa című 1960-as filmben nyújtott alakítása is.

A 70-es években ért pályája csúcsára. Fontos szerepet játszott Luis Bunuel ma már filmtörténeti értékű munkájában: A burzsoázia diszkrét bája (1972). Briliáns alakítást nyújtott a hiú és infantilis XIII. Lajos király szerepében Richard Lester kétrészes Dumas-adaptációiban: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1973), A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (1974).

Az említettek mellett olyan rendezőkkel dolgozott, mint Robert Altmann, Claude Renoir, vagy Jean-Pierre Melville, és partnere volt sok más között Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, és Brigitte Bardot is.

A nyolcvanas évektől inkább a színházra összpontosított, és ott is főként De Broca, illetve Chabrol rendezéseiben játszott, de a legutóbbi időben újra szerepelt a neve filmplakáton: Roschdy Zem humorista első filmjében vállalt szerepet.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ