A külföldi kultúrán spórolnak a franciák
Dátum: 2005. december 22., csütörtök, 8:01
Az államháztartási hiány lefaragására a francia külügyminisztérium külföldi kulturális intézetei költségvetésének öt százalékos csökkentését és tevékenységi körének átszervezését jelentette be.

A Le Figaro című francia napilap szerdai beszámolója szerint a 153 francia intézet közül elsősorban az európaiak kerülnek nehéz helyzetbe a kínai és algériai központok megerősítésének érdekében.

Az amerikai globalizmussal szemben a frankofón kultúra terjesztését missziószerűen felvállaló nagy ambíciók korszaka a párizsi konzervatív újság szerint gazdasági okok miatt végetért.

Az államháztartási hiány lefaragására a francia külügyminisztérium elsőként az általa működtetett kulturális intézetek büdzséjéhez kíván hozzányúlni. A Quai d,Orsay a 153 francia intézet mellett 220, a nagykövetségek mellett működő Alliance Francaise költségeit is fedezi. A hálózat 96 országban 542 kiküldött munkatársnak és hatezer helyi alkalmazottnak évi több mint 44 millió eurós büdzséjével biztosít munkát.

Az átszervezés során a külügyminisztérium szerint a polgárháború korszaka után normalizálódott belpolitikai helyzettel rendelkező Algéria és a gazdasági együttműködés miatt előtérbe kerülő Kína élveznek prioritást. Ezzel szemben az európai városok intézeteinek költségvetésében öt százalékos csökkenés várható 2006-ban.

A Le Figaro szerint az öreg kontinens nagy hagyománnyal és történelemmel rendelkező városaiban, ahol az értelmiség hosszú ideig szoros kapcsolatot ápolt Franciaországgal, a helyzet az elmúlt években teljesen megváltozott. Az óriási épületekben lézengnek a diákok, a könyvtárak kihaltak és ehhez képest nagyon magasak a költségek.

A külügyminisztérium 2001-es "bezárási hulláma" már számos németországi várost (Kiel, Heidelberg, Erlangen, Karlsruhe, Bonn, Saarbrücken) érintett, tavaly Grazban és Portóban, idén pedig Gentben és Genovában zárta be kapuit a francia intézet. A következő leépítés Bécsben várható, ahol az általános francia nyelvi oktatás megszűnik, és csak célzott, speciális (francia cégeknél dolgozó alkalmazottaknak) vagy haladó szintű közönségnek tartanak majd továbbképzéseket.

A francia külügyminisztérium elképzelése szerint Franciaország az Európai Unió többi tagállamával közösen keres ezentúl helyettesítő megoldásokat, ahogy ez Németországgal már el is kezdődött. Nemrég nyílt közös francia-német kulturális intézet Ramallahban, Glasgow-ban, Luxembourgban és Palermóban - írta a le Figaro.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ