Orosz filmhét az Örökmozgóban
Dátum: 2006. január 3., kedd, 19:58
Új orosz és korábban egyáltalán nem vagy ritkán játszott szovjet alkotások mellett kazah, azerbajdzsáni, fehérorosz és grúz műveket is bemutatnak a pénteken nyíló orosz filmhéten a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte kedden Fejes Katalin sajtóreferens

A Magyar Filmintézet mozija, az Örökmozgó az Orosz Filmfejlesztési Alappal együttműködve immár hetedik éve rendezi meg a filmhetet az orosz karácsony és újév alkalmából.

Az összeállítás külön érdekessége a szovjet film egyik utolsó nagy egyénisége, Aliser Hamdanov által rendezett, Sztyepan Guszljakov háreme című 1989-es film, valamint A végzetes tojások című fantasztikus tragikomédia, egy 1995-ös orosz-cseh Bulgakov-adaptáció - írta közleményében Fejes Katalin.

A kazah film kilencvenes évek óta tartó fejlődésére példa Gennegyij Zemel Emberevő című 1993-as szociodrámája; a Magyarországon kevéssé ismert azerbajdzsáni filmgyártásra pedig az 1979-es Kihallgatás és A darvak visszatérnek című művek alapján figyelhet fel a közönség.

A friss, tavalyi filmek között szerepel Roman Nyesztyerenko Virtuális románc című alkotása; a dinamikus történet az orosz hétköznapok legújabb aforizmáira helyezi a hangsúlyt. Látható lesz az És a vonat ment című 2005-ös grúz mozgókép is, Georgij Sengelaja rendezése, amely az ismertető szerint groteszk komédia Grúzia mai életéről és erkölcseiről.

Ugyancsak levetítik az 1991-es A cár gyilkosát Karen Sahnazarov rendezésében, Alekszandr Cacujevtől a 2004-ben készült A vadőrt, valamint a Júniusi búcsúzás című 2003-as lírai komédiát, amelyet Szergej Lomkin rendezett.

Murad Ibragimbekov Igaz történetek című, 2000-ben forgatott orosz-azerbajdzsáni műve Mihail Zoscsenko művei alapján készült vígjáték, amely bravúrosan stilizálja a 20-as évek fekete-fehér filmvilágát.

A gazdag kínálatban szerepel egy szenvedélyes szerelmi történet is, Alekszandr Hvan 2003-as filmje, a Carmen, és műsorra tűzik a Borisz Godunovot, Vera Sztrojeva 1954-es alkotását, A Romanov-ház bukása című 1927-es Eszfir Sub-filmet, valamint a Rettenetes Iván cár halálát, Ivanov-Gaj 1915-ös mozgóképét. Látható lesz az Őszi maraton, Georgij Danyelija 1979-es és az Agónia, Elem Klimov 1971 és 1981 között készült alkotása.

A Független Államok Közösségének filmtermésébe bepillantást nyújtó rendezvénysorozat jövő hét vasárnapig tart.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ