Nincs napirenden az NKA reformja
Dátum: 2006. január 10., kedd, 18:50
A kulturális tárca a választások előtt nem tervezi az ismét független alappá alakult Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumi rendszerének reformját - mondta Bozóki András szakminiszter az NKA keddi tisztújító ünnepsége előtti sajtótájékoztatón.

„A kultúra fontosabb annál, mintsem, hogy politikai kampányidőszakban reformlépéseken gondolkodjunk" - fogalmazott. Az 1993-ban alakult NKA átalakítása hosszabb távú közös gondolkodás eredménye lehet, és ha kormányon is maradnak, egy-két éven belül nem nyúlnak az NKA-hoz - mondta a miniszter.

Az NKA szakmai kollégiumai minden év elején részlegesen megújulnak, a négy évre szóló mandátumok lejártával új kurátorokat neveznek ki; az országos szakmai szervezetek a kurátorok felét delegálják, a másik felét a miniszter nevezi ki. A 132 kurátorból kedden 23 új kurátor vehette át megbízását.

Bozóki András az MTI-nek nyilatkozva visszautasította az azzal kapcsolatos bírálatokat, hogy a színházi, a tánc, valamint a zenei kollégiumnál az általa kinevezett kurátorok esetében nem vette figyelembe a szakmai szervezetek véleményét. Azt mondta, törvény adta jogát gyakorolta, másfelől tanácsadóival egyeztetett és „szakmailag elsőrangú embereket" választott ki. A 132-ből egyébként csak négy kurátor esetében volt ilyen vita - tette hozzá.

Kifejtette: úgy gondolja, olyan embereket nevezett ki, akik az általa képviselt nyitottabb kultúrpolitikát képviselik, és a szemléletváltást az NKA-n belül meg tudják valósítani. Egy liberális kultúrpolitikának az is része, hogy ne csak a már meglévő intézmények vezetői kapjanak lehetőséget jelölésre - fűzte hozzá.

Bozóki András a tisztújító ceremónia előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az NKA, amely eddig csupán a minisztériumi költségvetés egy fejezete volt, visszanyeri autonómiáját. Ez azért fontos, mert az alap történelmi küldetése az, hogy a szakma hangja domináljon, a szakma ossza el a pénzt a szakma számára. Az NKA az idén 10,1 milliárd forinttal gazdálkodhat, soha ilyen nagy összeg nem állt még rendelkezésére - közölte.

A szakminiszter arra is kitért, hogy bevezetik az on-line pályáztatást, és előbbre hozzák a pályázatok kiírását. Az átfutási idő lerövidítésével az NKA egész rendszere rugalmasabbá válhat - mondta, megjegyezve, ezentúl három évre is lehet majd szerződéseket kötni, vagyis nem csak rövid távra lehet gondolkodni, nagyobb lélegzetű pályázatok is készülhetnek.

Harsányi László, akit január elsejével nevezett ki az elkülönített állami pénzalappá visszaalakult NKA elnökévé a miniszter, azt mondta, a stabilitás, a változékonyság, valamint a partnerség jegyében kívánja irányítani az alapot.

Az NKA keddi tisztújító ünnepsége után Bozóki András azt is elmondta: egyelőre csak májusig gondolkodik a miniszterségben, de ha a jelenlegi kormány marad és felkérik, nem zárja ki, hogy a továbbiakban is elvállalja a posztot. (MTI)

 



Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ