Indiai Magyar Kulturális Fesztivál
Dátum: 2006. január 16., hétfő, 0:01
Magyar Kulturális Fesztivál kezdődik az indiai Delhiben. A Bartók-jubileum köré szerveződött két hónapos rendezvényt Bozóki András kulturális miniszter vasárnap este nyitja meg - tájékoztatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM)

A közlemény szerint a március 25-ig tartó rendezvénysorozat nyitó programja a Magyar Fesztivál Vonósnégyes Mozart, Bartók és Weiner műveiből adott koncertje a Habitat Centerben, amelynek fővendége Jaipal Reddy indiai kulturális miniszter.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 19-én Bozóki András bemutatja Kertész Imre: Sorstalanság című regényének hindi fordítását, amelyből részleteket olvas fel Indu Mazaldan műfordító, majd díszelőadáson bemutatják a Sorstalanság című filmet.

Emellett a fesztivál fontosabb eseményei közé tartozik a Magyar Fesztivál Vonósnégyes koncertje, Mocsári Károly Liszt és Bartók zongoraestje, Bartók Béla életéről és munkásságáról szóló kiállítás és dokumentumfilm vetítés, a Magyar Állami Népi Együttes Bartók koncertje és a magyar filmművészet néhány alkotásának bemutatása.

A NKÖM tájékoztatása szerint a Magyar Kulturális Fesztivál részeként a delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ és a Cine Appriciation Forum, Chennai (Madras) közös szervezésében március 20. és 24. között Magyar Filmhét lesz Indiában. Az eseményen bemutatják Mészáros Márta A temetetlen halott, Szabó István Csodálatos Júlia, Koltai Lajos Sorstalanság, Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut, valamint Gödrös Frigyes Glamour című filmjét.

India tartózkodása során Bozóki András tárgyal Jaipal Reddy indiai kulturális miniszterrel a két ország közötti kulturális csereprogramról. Egyrészt az Indiai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből összeállított Prakriti-Purusa kiállítás magyarországi fogadásával kapcsolatos egyezségről tárgyalnak majd, másrészt Bozóki András kezdeményezni fogja a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából egy nagyszabású, a magyar kultúra egy korszakának átfogóbb bemutatására törekvő, értékes régészeti múzeumi anyag bemutatását.

Bozóki András emellett javaslatot tesz egy festészeti kiállítás cserére, illetve egy magyar kamarazenekar 2006 őszi indiai turnéjára.(MTI)

 



Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ