Bíróság előtt a médiahackelő művészek
Dátum: 2008. január 4., péntek, 14:04
Rémhírterjesztéssel vádolták meg azt a cseh művészcsoportot, amely nyáron durva médiahackkel borzolta fel a cseh televíziónézők kedélyét.
Az illetékes államügyész közlése szerint akár három évre is rács mögé kerülhet a hattagú prágai Ztohoven csoport, mert tavaly június 17-én a közszolgálati televízió élő időjárás-jelentését meghackelve hamisított felvételt csempésztek be az adásba. A felvételen az ország északi részén fekvő Óriáshegység (Krkonose) látképe jelent meg, hirtelen fény villant, és gomba alakú felhő emelkedett a horizont fölé - mintha atomrobbanás történt volna.

A Cseh Televízió közleménye szerint a művészek „Média valóság" elnevezésű projektje sok embert megrémíthetett. Bár a csoport azt állította, hogy csupán a média manipulatív hatalmára akartak rámutatni, a tévé „ízléstelennek" minősítette a tettet.

A prágai Nemzeti Galéria decemberben a fiatal művészek számára frissen alapított „333"-díjjal ismerte el a Ztohoven csoport munkáját - arra azonban nem tért ki a hírügynökségi jelentés, hogy a „rosszízű" kacsa is befolyásolta-e az ítészek döntését. A díj egyébként 333 ezer koronával (átszámítva 3,2 millió forinttal) jár.

A bírósági tárgyalásra már januárban sor kerülhet, de a tárgyalási nap még nincs kitűzve. Közben várhatóan egy újabb személy ellen is vádat emelnek az ügyben - közölte az államügyész.

(MTI-Panoráma)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ