Egyiptomi filmvígjáték Bagdad elestéről
Dátum: 2006. január 29., vasárnap, 14:34
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kihívóan csábos öltözékben, csetlő-botló CIA-ügynökök, vérengző katonák: az első arab film az amerikaiak iraki háborújáról nem éppen finomkodó alkotás, de telt házakat vonz.

Mohamad Amin egyiptomi filmrendező Bagdad elestének éjszakája című filmje jobbára vaskos és gyakran szabadszájú vígjáték, amely azt meséli el, hogyan hiúsít meg egy hazafias érzelmű egyiptomi család egy amerikai katonai offenzívát. Amin elmondta az AFP-nek, hogy a 25 moziban játszott film három hét alatt 4 millió egyiptomi font (több mint 140 millió forint) bevételt hozott.

A helyi sajtó szerint a 3,5 millió egyiptomi fontnyi költségvetéssel készült film a negyedik helyen áll a nézőszám tekintetében.

Bár a film gyakran ugyanannyira leegyszerűsítő, mint az arab sajtó által e címen gyakran bírált hollywoodi alkotások, a közönség lelkesen fogadta, mivel úgy érzi, az amerikaiak közelkeleti politikájával szembeni ellenérzésének ad hangot.

A film forgatókönyve szerint a vérszomjas amerikaiak Irak után más arab országok megtámadására készülnek. Főhőse egy Tarek nevű fiatal munkanélküli tudós, aki a bango nevű helyi drog fogyasztója: neki kell feltalálnia egy fegyvert a katasztrófa elhárítására.

Ennek érdekében pártfogója, Saker, a lelkes hazafi, akit felháborítanak az amerikaiak által az iraki Abu Graib börtönben elkövetett kegyetlenségek, felajánlja pénzét a tudósnak, rendelkezésére bocsátja a házát és még a lánya kezét is odaígéri.

A film alaposan odamondogat az amerikaiaknak, a „magukat eladó" arab vezetőknek, a szexuálisan frusztrált egyiptomi fiatalságnak, kifigurázza a tudomány és a vallás közötti kapcsolatot és bírálja a média szerepét a korszerű háborúban. A közönség rajong érte.

Amin örül a sikernek. „Az egyiptomiak rendszerint egy sztárra kíváncsiak a moziban. Az én filmemet, amelyben kevéssé ismert fiatal színészek játszanak, nagyon sokan megnézik."

Jellemző jelenet: Tarek belefárad a kutatásba és elővesz egy szexmagazint, ám ekkor pillantása a falra esik, ahová Saker az amerikai katonák által megkínzott irakiakról szóló fotót ragasztott, mire a tudósnak lelkiismeretfurdalása támad és újra munkához lát.

Egy másik epizódban két feleség, akiknek férjei potenciazavarral küszködnek az amerikai fenyegetés okozta stressz következtében, amerikai katonanőnek öltözik. A módszer beválik, a férjek begerjednek. Harsány jelenetek következnek: a csillagos-sávos amerikai lobogóba öltözött asszonyok hastáncot lejtenek, a katonanőket bazookával felszerelt férjek üldözik.

A legnagyobb sikere annak a jelenetnek van, amelyben Tareket az amerikai külügyminiszter asszony szoknyás képe hozza izgalomba. A jelenet fantáziálásba torkollik, majd Tarek forró ölelésben egyesül Condoleezza Rice hasonmásával.

A filmben az amerikai bombázások iraki áldozatairól készült drámai fotók is láthatók. Saker a képek láttán megkétszerezett buzgalommal ösztönzi Tareket arra, hogy minél hamarabb találja fel az Egyiptomot az amerikai támadástól megvédő elektronikus pajzsot. A munka sikerrel jár és az egyiptomiak meghiúsítják az amerikai tervet.

A nézők kommentárjai azonban némi kételyről tanúskodnak.
–Tetszett a film, noha ilyesmi sohasem fog történni. A valóságban az olyan fiatalok, mint Tarek, nem maradnak otthon az ország szolgálatára, hanem külföldre mennek - jelentette ki a 21 éves Aszma Kabbani.

A 24 éves Maszma Mahmud szerint van ugyan amerikai veszély, „de sohasem leszünk képesek szembeszállni vele".

A Bagdad elestének éjszakája hamarosan látható lesz az Öböl menti országok és más arab államok mozijaiban, és nemzetközi fesztiválokon is vetítik majd.

Amin válasza készen áll arra az esetre, ha az amerikaiak tiltakoznának a film gyakran sértő hangneme ellen:

Ők az agresszorok, nincs min megsértődniük.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ