Sundance-ban is sikeres volt a Before Dawn
Dátum: 2006. január 30., hétfő, 18:27
Kettős elismerés koronázta a hétvégen a rekorddöngető magyar rövidfilmet, Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását. A 25. Sundance Filmfesztivál rövidfilm zsűrije különdíjjal ismerte el az egysnittes alkotást. Az 1981-ben Robert Redford által alapított fesztivál nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás de a nagyvilág független producereinek is elsőszámú szakmai rendezvénye. A fesztivál történetében először hívtak meg a Magyar Filmunió által benevezett alkotást. Kenyeres Bálint részt vett a Before Dawn Sundance-i bemutatóján.

Ezzel egyidőben Európában is újabb siker koronázta 2005. legsikeresebb rövidfilmjét: a francia Angers-ban „Premiers Plans” címmel megrendezett fiatal filmesek fesztiválján szintén a nyertesek között volt Kenyeres alkotása. A Before Dawn az ARTE kulturális televízió díját nyerte el a 18. Angers-i Fesztiválon. A hétvégi elismeréseket – mint arról korábban már hírt adtunk – a Before Dawn 17. Trieszti Filmfesztiválon elnyert elismerő oklevele előzte meg csütörtök este.

A Before Dawn című filmet 2005-ben közel 40 filmfesztivál hívta meg programjába. Kenyeres Bálint Belo Horizonte-ben, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával Kenyeres filmjének fényképezéséért.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a
www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ