Filmajánló: Túl a barátságon
Dátum: 2006. február 1., szerda, 13:58
Az Academy Award díjas Ang Lee egy epikus amerikai szerelmi történettel, a Túl a barátságon-nal (Brokeback Mountain) nyerte el a 2005. évi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját a Legjobb Film kategóriában. A filmet a Pulitzer díjas Annie Proulx elbeszélését átdolgozva írta a szintén Pulitzer díjas Larry McMurtry és Diana Ossana.

A Wyoming és Texas tágas síkságain forgatott film két fiatalember, egy mezőgazdasági munkás és egy rodeo cowboy történetét meséli el, akik 1963 nyarán találkoznak, váratlanul egy életre szóló kapcsolat alakul ki közöttük, melynek bonyodalmai, örömei és tragédiái a szerelem összetartó erejéről és hatalmáról tanúskodnak.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlődik... Mindkettőjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik – tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani – és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettőjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban.

Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két fiút szül neki. Jack-re Texasban felfigyel a rodeo királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiúk születik, Jack pedig apósánál kap állást.

Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktől érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világosság válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat. A következő években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben.

A 2005-ös Arany Oroszlán díj (Velence) mellett a film számos díjat és jelölést kapott már, többek között 2006-ban négy Golden Globe díjat nyert, valamint 8 kategóriában jelölték az idei Oscarra.

Hivatalos honlap: www.brokebackmountain.com

Magyarországi bemutató: 2006. március 30.

Magyarországon forgalmazza: az SPI International

Eredeti cím: Brokeback Mountain
Játékidő: 134 perc
Gyártó: 2005, Focus Features és River Road Entertainment
Írta: Annie Proulx elbeszélése alapján Larry McMurtry és Diana Ossana

Rendezte:
Ang Lee

Operatőr: Rodrigo Prieto
Vágta: Geraldine Peroni és Dylan Tichenor
Zene: Gustavo Santaolalla

Főszereplők: Jake Gyllenhaal és Heath Ledger

További szereplők: Lina Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Michelle Williams és Randy Quaid
.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ