A nihil mindensége
Dátum: 2006. február 4., szombat, 17:35
A Sorstalanság érvénytelenítheti azokat a nézeteket, amelyek szerint a Steven Spielberg rendezte Schindler Listája, a Roman Polanski által készített A zongorista és a Tim Blake Nelson jegyezte A szürke zóna című film után bármilyen új kísérlet a Holokauszt borzalmának lefestésére eleve kudarcra van ítélve - olvasható a kanadai The Globe and Mail című lap filmkritikájában Koltai Lajos filmjéről.

Michael Posner kritikus az újság legfrissebb számában megjelenő cikkében, amelyet az alkotás kanadai bemutatásához időzítettek, tájékoztatja az olvasókat arról, hogy a Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre önéletrajzi regényéből készült film Koltai első rendezése.

A korábban több, mint 70 film elkészítésében operatőrként közreműködő Koltai „egy mesteri festő szemét" adja hozzá többletként a regényhez. A képi beállítások – például a táborok brutális, nihilisztikus mindensége véget nem érő sártengerükkel – vissza-visszatérően szépséget közvetítenek.

Nem mellesleg ez – a koncentrációs táboron belüli lét szépségének bemutatása – volt a regényíró szándéka is. A táborba zártak sorstalanságra voltak kárhoztatva abban az értelemben, hogy csak a most-ot, a létezés jelenét ismerték, s nem várták, hogy lehet jövőjük az elektromos kerítésen kívül. Éppen ezért a táborbeli létben lehetett, s volt is egyfajta családiasság, s annak megvolt a maga perverz szépsége – írta a kritikus.

A filmet a korábbi montreali bemutató után pénteken vetítették először Torontóban és Vancouverben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ